Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Susreli se Biden i Starmer: Američko-britanski odnosi jači nego ikad

Američki predsjednik Joe Biden na marginama summita NATO-a u Washingtonu primio je novog britanskog premijera Keira Starmera. Biden je Ujedinjeno Kraljevstvo opisao kao spojnu točku koja povezuje transatlantski savez.

Britanski premijer dodaje da dvije zemlje moraju nastaviti surađivati i da su američko-britanski odnosi posebni i jači nego ikada prije.

  • Ujedinjeno Kraljevstvo vidim kao spojnu točku koja povezuje transatlantsko savezništvo, rekao je Joe Biden.
  • Čestitam na uspješnom summitu. To je nevjerojatno važan trenutak, 75 godina većeg i jačeg NATO-a, s odlučnošću koja nam je potrebna. Poseban odnos tako važan, skovan je u teškim okolnostima i izdržao je toliko dugo, jači je nego ikad prije, nadovezao se novoizabrani britanski premijer Keir Starmer.

U priopćenju za javnost, ured premijera Starmera objavio je kako je premijer s Bidenom razgovarao i o važnosti nastavka potpore Ukrajini te nastojanjima da što prije dođe do primirja u Gazi.

  • Složili su se da SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo moraju nastaviti činiti sve što je potrebno kako bi podržali Ukrajinu i osigurali da agresori poput Putina ne pobijede. Prešavši na raspravu o situaciji u Izraelu i Gazi, razgovarali su o zajedničkoj ambiciji za trenutačnim prekidom vatre kako bi se izvukli taoci, dopremila humanitarna pomoć i postigao napredak prema rješenju s dvije države. Predsjednik je pozdravio nedavne komentare premijera o uspostavljanju bližih odnosa s europskim kolegama, kao i predanost UK-a AUKUS-u. Rekli su da smo u vremenu kada se suočavamo sa sve većim izazovima diljem svijeta i najjači kada se ujedinimo i radimo zajedno, stoji u priopćenju. ( B.B.B./HRT)