Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Masivan napad na dan otvaranja Olimpijskih igara, cijeli sustav je paraliziran, podmetnuti i požari: ‘Cijeli vikend je ugrožen‘

Nekoliko brzih linija vlakova TGV pogođeno je zasad nedifiniranim ometanjem zapadno, sjeverno i istočno od Pariza

Nekoliko sati prije svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, francuska željeznička kompanija SNCF izvijesatila je da je njezina željeznička mreža velikih brzina bila meta “zlonamjernih radnji”, uključujući podmetanje požara, čiji je cilj paraliziranje sustava.

Više brzih linija vlakova TGV pogođeno je zasad nedifiniranim ometanjem zapadno, sjeverno i istočno od Pariza, a na stanici Gare Montparnasse u Parizu nastali su redovi, prenosi BBC.

Francuski ministar prometa Patrice Vergriete oštro je osudio “kriminalne radnje”, za koje je rekao da će utjecati na planove ljudi za odmor.
“Ovo je masivan napad velikih razmjera kako bi se paralizirala TGV mreža”, izjavio je SNCF za AFP, dodajući da će mnoge linije morati biti otkazane i da će situacija trajati “barem cijeli vikend dok se provode popravci”.
“SNCF je bio žrtva nekoliko simultanih zlonamjernih radnji tijekom noći”, rekao je nacionalni željeznički operater, dodajući da su napadi utjecali na njegove atlantske, sjeverne i istočne linije, javlja France24.

“Podmetnuti su i požari kako bi se oštetili naši objekti”, navodi se, dodajući da je promet na pogođenim linijama “teško prekinut”.

Vlakovi su bili preusmjereni na druge kolosijeke, “ali ćemo morati otkazati veliki broj njih”, stoji u priopćenju.

SNCF je upozorio da bi situacija mogla potrajati “barem cijeli vikend, dok traju popravci” i pozvao putnike da odgode svoja putovanja i klone se željezničkih stanica.

Napadi su pokrenuti dok se Pariz priprema za ceremoniju otvaranja, sa 7.500 sportaša, 300.000 gledatelja i publikom VIP osoba. (T.Š. jutarnji.hr)