Aktualno OG sada Ogulin

Okupili se ljubitelji putopisnih predavanja

U velikoj dvorani ogulinske Gradske knjižnice i čitaonice sinoć su se okupili najvjerniji ljubitelji putopisnih predavanja. Ovaj put, o svom putovanju SAD-om, od istočne do zapadne obale, Ogulincima je govorio Marko Grba. Kako je uvodno rekao, o putovanju SAD-om je maštao još kao dječak, pripreme su trajale godinama, a onda je san postao stvarnost. Međutim, njegovo sinoćnje predavanje bilo je sve samo ne klasično putopisno predavanje.

Naime, Marko Grba je pričom i fotografijama posjetitelje proveo putem od atlantskih obala Cape Coda, pa sve do Kalifornije, Los Angelesa, Hollywoodskih brežuljaka i pacifičkih obala Malibua. Predavanje je bilo prožeto i elementima američke književnosti, filozofije te geografije. Grba se dotakao i nekih od velikana američke povijesti, poput otaca osnivača SAD-a i članova obitelji Kennedy, ali i crtica iz života znanstvenika Alberta Einsteina i Nikole Tesle. Govoreći o važnim dijelovima bogate američke prošlosti, publici je prezentirao svoj doživljaj njene sadašnjosti, ali i viđenje njene budućnosti.

Inače, Marko Grba je rođen 1982. u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Trenutno dovršava doktorski studij iz filozofije znanosti na Sveučilištu u Rijeci. Osim ljubavi prema znanosti, Marko Grba od svoje 21. godine piše i pjesme na hrvatskom te engleskom jeziku. Pjesme su mu objavljivane u hrvatskim časopisima (Europski glasnik, Kolo, Nova prisutnost, Poezija), ali i u časopisima na engleskom jeziku (Clare Market Review i PoetryMagazine.com). Osim toga, njegova poezija je predstavljena u zajedničkim zbirkama Gradovi od stihova i Dijalozi jeseni, te na blogu British Library.