Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Službeno potvrđena Telegramova otkrića: zbog prevare koju je bivši dekan izveo s jahtom, Geodezija mora Europskoj uniji vratiti 526.000 eura

Zahvaljujući Telegramovim otkrićima cijelog niza malverzacija s nabavom i korištenjem sada već znamenite jahte za krstarenja, Geodetski fakultet mora vratiti 526.237 eura u državni proračun. Ovaj iznos, uvećan za zatezne kamate, odgovara ukupnoj svoti koju je fakultet, na čelu s bivšim dekanom Alminom Đapom, dobio za europski projekt Hidrolab. Njime je koordinirao profesor Boško Pribičević, a zbog sumnje na prevaru, obojica su krajem 2023. uhićeni tijekom istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).
Povrat novca sada je naložila Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), sredinom lipnja jednostrano raskinuvši ugovor kojim su prije nekoliko godina Geodeziji dodijeljena projektna sredstva. Aktualni dekan fakulteta Mladen Zrinjski potvrdio nam je da su obaviješteni o raskidu ugovora kao i da tu odluku nisu osporavali. Više od pola milijuna eura moraju vratiti do 17. rujna, do kada će to i učiniti, kazao nam je dekan.
Telegram je u posjedu službenog dokumenta kojim SAFU raskida ugovor s Geodetskim fakultetom i nalaže povrat punog iznosa projekta. Iz njega proizlazi da je gotovo sve sporne točke, temeljem kojih se raskida ugovor i traži povrat novca, razotkrila Telegramova istraga. Njome smo prokazali kako je fakultet koristio opremu nabavljenu za navodna hidrografska istraživanja podmorja.

Sporna nabava jahte
SAFU je raskinuo ugovor jer je fakultet, kako se to službeno definira, dostavio “lažne i/ili neistinite i/ili nepotpune podatke/izvješća/izjave s ciljem prikrivanja stvarnog stanja, odnosno dobivanja bespovratnih sredstava”. U odluci koju potpisuje ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić navodi se kako je, među ostalim, sporna bila i sama nabava “radnog plovila – platforme”, pod čijom su izlikom geodeti na koncu kupili jahtu Mirakul 30.

Kako smo otkrili prošle godine, ta je nabava bila zadana u centimetar. Profesori su tražili da “radno plovilo” bude dugačko točno 9,20 metara, široko 3,03 metra te visoko 3,25 metra. Ovo su točne dimenzije Mirakula 30, broda proizvođača Grginić jahte d.o.o. koji se potom jedini javio na javnu nabavu i na koncu fakultetu isporučio brod prikladan za “višednevna obiteljska krstarenja, charter, sport i rekreaciju”, kako je opisan u katalogu.

Pravdali brod lažima
U dokumentaciji koju su prikupili s fakulteta tijekom provjera nakon naših tekstova, SAFU je otkrio i lažne informativne ponude. Njima su geodeti, naime, očito htjeli prikazati da je više tvrtki na tržištu moglo konkurirati u spomenutoj, vrlo specifičnoj nabavi. U navodnim okvirnim ponudama za brodove Antares 9 i D28 Xplorer, koji se inače reklamiraju kao idealni za užitak i udobnost na moru, za oba su bile navedene dimenzije identične onima koje su geodeti zamislili za svoju nabavu.
Međutim, vanjski stručnjak SAFU-a u procesu provjere utvrđuje da su te ponude lažne, odnosno da u njima nisu navedene stvarne dimenzije ovih brodova, već dimenzije identične Mirakulu 30, koji je na kraju nabavljen. Istaknimo kako su tvrtka Grginić jahte d.o.o. – koja se na koncu jedina javila na natječaj i ispostavila jahtu – te njen vlasnik Klaudio Grginić također osumnjičeni u istrazi EPPO-a.

SAFU utvrđuje i kako su bivši dekan i profesor lažima došli do broda. Na samom početku provođenja projekta, utvrđuju, s faksa su naveli da će nabaviti plovilo duljine sedam do osam metara. Međutim, u kasnijoj fazi javljaju da im je ipak potrebno devet metara kako uređaji koje trebaju instalirati na brod ne bi, citiramo njihovu argumentaciju, “interferirali”. To je također bila laž jer je provjerom utvrđeno da među uređajima ne može doći ni do kakve interferencije.

Istraživanja na drugom brodu
Dalje je utvrđeno da na jahti nije izrađen “sustav za hidrografska istraživanja”, za što je ona prema projektu trebala služiti. Dio nabavljene opreme vrijedne više od 2,5 milijuna nekadašnjih kuna, navodi se, nije uopće bilo moguće koristiti “za ciljeve projekta koji se ostvaruju tijekom plovidbe”.
Telegram je pisao i o preinakama jahte koje je fakultet platio 32.351,19 eura tvrtki Grginić jahte kako bi Mirakul bio osposobljen za navodna istraživanja. Međutim, utvrđeno je da brod tim zahvatima uopće nije bio prilagođen za “hidrografsku, topografsku i batimetrijsku izmjeru”. Za jedino istraživanje koje je izvršeno u sklopu ovog projekta – od četiri najavljena – utvrđeno je pak da je napravljeno posve drugim brodom. I to je otkrio Telegram.
Iznajmljivanje, lažna registracija…
SAFU bilježi i činjenicu da je Geodetski fakultet pod vodstvom bivšeg dekana Đape nabavljenu jahtu dao u zakup. Telegram je, naime, otkrio da je fakultetska jahta bila oglašena na četiri charter web stranice. Tim se putem za 3400 eura tjedno iznajmljivala privatnim osobama za krstarenja. Zatim je uslijedilo najluđe otkriće; na jahtu je postavljena lažna registracija zbog čega plovilo nije bilo moguće pronaći u službenom registru Ministarstva mora.

Kada smo shvatili da registracija broda ima jednu znamenku previše, pronašli smo Mirakul u registru Ministarstva mora i imali smo što vidjeti; jahta u vlasništvu Geodetskog fakulteta bila je službeno registrirana za iznajmljivanje i dana u zakup tvrtki Grginić jahte d.o.o za charter. Sve ovo, navodeći da je fakultet “prikrio stvarno stanje i onemogućio da plovilo bude pronađeno u registru”, SAFU je potvrdio u svojoj provjeri.
Muljanje s putnim nalozima
Tu je i opaska o muljanju s putnim nalozima: “pregledom putnih računa (…) utvrđen je veliki broj putovanja vikendom, nesrazmjerno velik broj prijeđenih kilometara i nerazumno odabrane rute putovanja što upućuje da je s namjerom prikazan veći broj prijeđenih kilometara i posljedično potraživan veći iznos troškova na teret projekta”. Izvlačenje novca kroz putne naloge problematizirao je i EPPO u svojoj istrazi.

Istaknuli su kako postoji osnovana sumnja da su Đapo i Pribičević prikazivali lažne putne troškove i dnevnice “i to u najmanje 317 navrata”. Zbog nezavidne situacije u kojoj su se našli zahvaljujući dvojcu koji je u međuvremenu dobio i otkaz, fakultet sada mora državi vratiti sav novac koji su primili za ovaj projekt – točno 526.237 eura. (Dora Kršul, Telegram, hr)