Aktualno OG sada Ogulin

U PP Ogulin u posljednjih 18 mjeseci izdana 551 dozvola za boravak i rad stranim radnicima

U siječnju 2024. u Hrvatskoj je boravilo oko 200 000 stranih radnika. Tako je broj stranih radnika u Hrvatskoj od 2021. do početka ove godine porastao za 300%.

Broj stranih radnika u Hrvatskoj svake godine povećava se za 40 do 50%. Prije 2021. strani radnici dolazili su uglavnom iz našeg susjedstva. Uglavnom su to bili Srbi ili državljani Bosne i Hercegovine. Danas uz njih prednjače i radnici iz takozvanog Trećeg svijeta. Riječ je o Nepalcima, Indijcima, Filipincima i radnicima iz Bangladeša. Samo od siječnja do svibnja ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske izdalo je 93 786 dozvola za boravak i rad. Najviše dozvola za rad izdano je za sektor turizma i ugostiteljstva, građevine, industrije, prometa i trgovine. Od ukupnog broja izdanih dozvola za boravak i rad za novo zapošljavanje izdano je 63 204 dozvola, 22 226 za produljenje dozvola, te 8 356 za sezonske radnike.

 

Zanimalo nas je kakva je situacija u našoj Županiji te u Ogulinu. Stoga smo informacije potražili u PU Karlovačkoj i saznali sljedeće:

U protekloj 2023. godini na nivou cijele PU karlovačke zaprimljeno ­­­je ukupno 5482 zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad te je izdano 3648 dozvola za boravak i rad.
Od toga je na području Policijske postaje Ogulin zaprimljeno 308 zahtjeva te su izdane 223 dozvole za boravak i rad.
Tijekom prvih šest mjeseci 2024. godine na području Policijske postaje Ogulin je zaprimljeno 440 zahtjeva i izdano 328 dozvole za boravak i rad.
Na području cijele PU karlovačke, u istom je razdoblju zaprimljeno ukupno 3638 zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad i izdano je 2572 dozvola za boravak i rad.
Najveći broj dozvola za boravak i rad na području PU karlovačke izdan je državljanima Bosne i Hercegovine, a potom slijede državljani Nepala, Srbije, Indije i Tajlanda.

Temeljna pretpostavka za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad je sklopljen ugovor o radu između poslodavca u Republici Hrvatskoj i državljanina treće zemlje. Na osnovi sklopljenog ugovoru o radu poslodavac može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za državljanina treće zemlje, putem platforme Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Hrvatski zavod za zapošljavanje vrši provjeru ispunjava li poslodavac uvjete za zapošljavanje stranih radnika utvrđene člankom 99. stavkom 1. Zakona o strancima. Sukladno rezultatima provedenih provjera, Hrvatski zavod za zapošljavanje izdaje svoje mišljenje o zahtjevu, koje dostavlja nadležnoj Policijskoj upravi odnosno Policijskoj postaji.

Temeljem pozitivnog mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Policijska uprava odnosno Policijska postaja nastavlja postupak, pri čemu utvrđuje ispunjava li državljanin treće zemlje, za kojeg je zahtjev podnesen, uvjete za odobrenje privremenog boravka propisane člankom 59. Zakona o strancima.
U tu svrhu, državljanin treće zemlje je dužan dokazati svrhu privremenog boravka, da ima valjanu stranu putnu ispravu, sredstva za uzdržavanje, zdravstveno osiguranju te da nije pravomoćno osuđen za kaznena djela iz matične države ili države u kojoj je boravio duže od godine dana neposredno prije dolaska u Republiku Hrvatsku.

Pored navedenog, provjerava se postojanje eventualne opasnosti za javni poredak, nacionalnu sigurnost ili javno zdravlje te zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku, korištenjem podataka iz Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova te kroz suradnju s drugim tijelima.
Ukoliko je provedenim upravnim postupkom utvrđeno da su ispunjeni svi propisani uvjeti, donosi se rješenje kojim se državljaninu treće zemlje odobrava privremeni boravak i rad, odnosno izdaje se radna dozvola.