Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Urušila se ledena špilja na Islandu, jedna osoba poginula, dvije nestale

Najmanje jedna osoba je poginula, a dvije se vode kao nestale nakon što se u nedjelju urušila ledena špilja na jugoistoku Islanda, području koje je jedna od najvećih turističkih atrakcija u zemlji, priopćila je policija.

Skupina od 25 turista razgledavala je ledenjak Breidamerkurjokull u sklopu vođene ture kada se špilja urušila. Jedna je osoba teško ozlijeđena i helikopterom je prevezena u bolnicu, no njezino je stanje stabilno, objavila je policija u priopćenju objavljenom na Facebooku. Isprva je javljeno da su dvije osobe teško ozlijeđene, ali je jedna od njih u međuvremenu proglašena mrtvom na mjestu događaja, rekla je policija.

Angažirani su deseci spasilaca, uključujući specijalizirane speleološke spasioce i dva helikoptera, izvijestila je televizijska kuća RÚV. Glasnogovornica vlasti rekla je da su uvjeti na mjestu nesreće iznimno teški. Potraga za dvoje nestalih, za koje se vjeruje da su zarobljeni pod ledom, prekinuta je tijekom noći i trebala se nastaviti ujutro.

Breidamerkurjokull, koji se nalazi na jugoistoku zemlje, takozvani je ledenjački jezik koji se proteže od južnog Vatnajokulla do ledenjačke lagune Jokulsarlon. Jezero s plutajućim santama leda jedna je od glavnih turističkih atrakcija Islanda i korišteno je kao lokacija za snimanje filmova o Jamesu Bondu “Pogled na ubojstvo” i “Umri drugi dan” i “Lara Croft: Tomb Raider”. (hrt)