Aktualno OG sada Ogulin

U subotu planinarski pohod „Izvor-voda“

Pod okriljem Turističke zajednice područja Plitvičke doline, te uz zalaganje članova Udruge „Mala Kapela“ iz Plaškog, planinarska staza Izvor-voda je markirana i tematskim oznakama.

One olakšavaju obilazak u društvu tiskanog džepnog vodiča Saborka . Radi se o interaktivnoj knjižici koja posjetiteljima omogućuje da samostalno obiđu trasu Izvor-vode i pritom se zabave te upoznaju saborčanski kraj. Pomoću Saborke i njenih rimovanih pitalica staza je tematski podijeljena na dva dijela. Prvi se odnosi na lagani uspon od crkve sv. Ivana Nepomuka u Saborskom do vrha Alan (2 km u jednom smjeru), a nosi naziv “Izvor utjehe”. Ova šetnja je pogodna za one s manje vremena ili kondicije te hodočasnike, budući da se ujedno radi i o križnom putu. Drugi tematski dio zove se “Izvor života”, a obuhvaća cijelu (kružnu) trasu staze (12-13 km). Koju god trasu obišli i usput riješili Saborkine pitalice, pomoću QR koda na kraju vodiča možete skenirati promotivne ponude lokalnih proizvođača i pružatelja turističkih usluga. Saborka na taj način ne samo da obogaćuje iskustvo boravka na stazi, nego i doprinosi stvaranju lanca vrijednosti u lokalnoj zajednici. Kreativno i izvedbeno rješenje cijelog projekta potpisuje zagrebački storytelling studio Recider, a ostvareno je uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Karlovačke županije te Općine Saborsko.

Odlična prilika za upoznati Saborku, Saborsko i prekrasnu stazu Izvor-voda bit će i 31. 8. Već tradicionalno, posljednje subote u kolovozu udruga „Mala Kapela“ organizira planinarski pohod „Izvor-voda“. Hodnja kreće od crkve u Saborskom (gdje je u sklopu proteklih radova postavljen i punkt za besplatno preuzimanje Saborke). Put kroz prekrasne krajolike ovog dijela Male Kapele i gorske brzice Jesenice, ili Zelenke, vodi do lovačke kuće između Saborskog i Ličke Jesenice. Kao i uvijek, najuporniji su pozvani obići cijelu kružnu stazu, sve do cilja na usnuloj saborčanskoj visoravni. Kao što svjedoče i fotografije, svaki korak se isplati.

Pohod počinje u 10 sati (okupljanje od 9), a sudjelovanje je besplatno.