Aktualno OG sada Ogulin

Znanstveni skup o Ivani Brlić Mažuranić

U Ogulinu će uskoro biti održan znanstveni skup Ivani za 150. rođendan. Ovaj književno-znanstveni skup će u našem gradu okupiti znanstvenice i znanstvenike, istraživače o Ivani Brlić-Mažuranić i zaljubljenike u njezinu pisanu riječ, ljubitelje dječje književnosti i čuvare književne baštine. Skup će se održati u petak, 6. rujna, kada ujedno započinje i jesensko izdanje Ogulinskog festivala bajke.

 

Iz Ivanine kuće bajke kažu da je ideja programa okupiti renomirane poznavatelje života i djela Ivane Brlić-Mažuranić koji će, u formi predavanja, u ovoj važnoj godini govoriti o Ivani u različitim životnim fazama. Teme predavanja svakog pojedinog govornika bit će usko vezane uz gradove u kojima je Ivana živjela ili boravila i gdje je ostavila svoj neizbrisiv utisak.

 

Skup je cjelodnevnog karaktera, a započet će u 10 sati ispred Ivanine rodne kuće (križanje Ulice Ivane Brlić-Mažuranić i Ulice Bernardina Frankopana) pripovjednom šetnjom Ivaninim rodnim gradom. Zainteresirani će tako imati priliku upoznati se sa zanimljivostima iz njezinoga života, kao i značajnim lokalitetima grada Ogulina uz pripovjedačicu Sabinu Gvozdić.

 

Od 12 sati će u Ivaninoj kući bajke započeto prvo, od ukupno četiri, predavanja o Ivaninom životu i povezanosti sa Zagrebom, Rijekom, Slavonskim Brodom i Varaždinom. Predavanja će predvoditi renomirani stručnjaci o Ivani: Dubravka Zima, Theodor de Canziani, Lidija Dujić i Andrijana Kos-Lajtman.

“Dan posvećen Ivani završit ćemo predstavom „U potrazi za Ivanom“, prema tekstu Sanje Lovrenčić, u izvedbi Max Teatra koja će započeti u 17 sati u Ivaninoj kući bajke.

 

Pripovjedna šetnja namijenjena je publici starijoj od sedam godina, a ostatak programa starijima od 12 godina. Svi su programi besplatni za sve zainteresirane.” – poručili su u najavi ovog događanja iz Ivanine kuće bajke.