Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U prometu ove godine stradalo 631 dijete

Tijekom ove godine u prometu je stradalo 631 dijete, od kojih 5 smrtno. Na stručnom skupu o promicanju prometne sigurnosti za ravnatelje osnovnih škola, istaknuto je da svako dijete od najranije dobi treba razvijati prometnu kulturu, naučiti kako se ponašati u prometu i poštovati pravila.

Osim roditelja, važnu ulogu u prometnoj edukaciji imaju i škole, koje surađuju s policijom čiji će djelatnici i ove godine ući u sve 1. razrede kako bi upozorili najmlađe na opasnosti u prometu.
Prvog dana nastave bit će i ispred škola kako bi regulirali promet, ali i upozoravali i kažnjavali nesavjesne vozače.

– Jedan aktivan angažman unutar školskog, obrazovnog sustava je taj koji može dugoročno promijeniti ono što nam nije na zadovoljavajućoj razini, a to je sigurnosna kultura, kultura u prometu, kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH.

– Ponašanje u prometu je ključno. Imamo bicikle, električne romobile i djeca moraju biti dobro upućena i educirana na koji se način sa svojim prometalima mogu igrati, ali i oni stariji uključivati u promet, naglasio je Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i mladih RH. (hrt)