Magazin Zabava

‘Na svadbama su nam letjele flaše iznad glava, a danas punimo dvorane’

Osječko-valpovačka grupa 13 godina kalila je zanat na svadbama, a potom im se dogodila pjesma koja ih je vinula u sam vrh estradne scene. Zbog toga ih je zamijetio i Miroslav Škoro, a postali su tražena ‘roba’ i u susjednim zemljama.

Punih 13 godina kalili su se i pekli zanat po svatovskim zabavama, na kojima su doista dobro “prašili” i bili tražena roba na istoku Hrvatske. No, svatovske sale nisu bile ono što je njihove ambicije činilo dostatnim. Naime, znali su da imaju potencijala za mnogo više. No, nešto im je falilo, a to nešto pronašli su 2013. na YouTubeu. Bila je to pjesma “Kanenas” grčkog kantautora Nikosa Karvelasa u izvedbi Anne Vissi. “Nijedan”, što u prijevodu s grčkog znači kanenas, imala je melodiju koja se toliko svidjela Osječaninu Mariju Rothu, pjevaču grupe Vigor, da je na nju napisao svoj tekst koji je nazvao “Još fališ”, javio se Karvelasu zatraživši od njega dopuštenje da je objave na hrvatskom tržištu i tako je počeo uspon Vigora prema vrhovima domaće scene. Zahvaljujući “Još fališ” danas im više ništa ne fali. Osječko-valpovački bend, jer u njemu su trojica Osječana i trojica Valpovčana, unatrag tri godine više ne svira po svatovima, osim ako ih netko baš ne pozove u goste na sat-dva. Njihov život danas su dvorane i klubovi po Sloveniji, BiH, sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Istri, Dalmaciji… Mjesečno imaju 8 – 10 koncerata i napokon, kako kaže Roth, žive svoje snove.

– Glavni “krivac” za to je “Još fališ”. Ona nas je lansirala na nacionalnu scenu i to je doista ono što nam je svih ovih godina falilo. Vrlo brzo postala je veliki hit, a kada je prešla milijunski broj pregleda na YouTubeu (danas ima gotovo 11 milijuna pregleda, op. p.), javio nam se naš prijatelj i bivši sugrađanin Miro Škoro ponudivši suradnju koja, eto, i danas uspješno traje – kaže Roth.

Glazba koju vole

Vigor, koji uz Rotha još čine Sebastijan Novoselec (električna gitara i prateći vokal), Goran Đurković (bubnjevi i prateći vokal), Robert Jaman (klavijature i prateći vokal), Žarko Marinović (bas gitara) i Stjepan Rudinski (tambure (prima i brač), violina, saksofon, klarinet, akustična gitara i prateći vokal), u međuvremenu je izdao i svoj prvi album nazvan prema njihovu najvećem hitu, a danas ponosno ističu da čak sedam od deset pjesama s tog albuma ima milijunski broj pregleda na YouTubeu. Svi hitovi našli su im se u vrhovima domaćih top-lista. Na naše pitanje gdje su bili i što su radili svih ovih godina kada je riječ o velikoj sceni Roth iskreno priznaje.

Nagrada za trud

– Nismo imali pjesmu. To je sva istina. Pokušali smo prije nekoliko godina s nekim blagim pop-rockom, ali nismo uspjeli jer ja u tome nisam bio iskren, a tako nisam mogao funkcionirati jer to ne bih bio ja. Ovo što sada radimo je glazbeni izričaj koji volim, s obzirom na to da sam odrastao na zabavnoj glazbi, i ljudi su to prepoznali. Da se razumijemo, svatovi su naš i moj blagoslov. Zbog njih smo danas to što jesmo i to je bila moja najbolja škola. Praksa koju sam odlično odradio jer sam znao da će nam se jednoga dana dogoditi ovo što nam se sada događa. Samo poštenim i iskrenim radom i trudom dolaze rezultati i nagrada – smatra Roth.

– Nije bitno jesi li iz Osijeka, Zagreba, Rijeke ili Splita. Sve se može ako to jako želiš i, naravno, ako imaš dobru pjesmu. Neki svemir je poslao ovo kao nagradu za sve što smo prošli, od flaša koje su letjele preko naših glava do nekih drugih situacija.

Da je to tako potvrđuje i činjenica da se sa Škorom godinama poznaju, ali tek sada su ostvarili suradnju.

– Ne bi nam prijateljstvo s Mirom pomoglo da nismo imali pjesmu. To je ključ svega – naglašava Roth.

Slovenci ih vole

Osim što rade pod Škorinom diskografskom kućom Campus, on im je napisao i pet pjesama, dok su ostale djelo Rotha, Ivice Plivelića i Saše Žigića, koji su skladali i glazbu uz Vjekoslava Dintera i Berislava Crnkovića. Zanimljivo, u jednom nedavnom razgovoru, Škoro nam je rekao kako u posljednje vrijeme mnogo radi s Vigorom “koji je postao jako popularan, ne u Slavoniji, nego u Sloveniji”.

– Da, u Sloveniji smo velike zvijezde. Kod njih je to malo izraženije jer oni ne slušaju svoju glazbu. Međutim, sluša nas se i u Slovačkoj, Poljskoj, ove godine imamo koncert i u Mađarskoj. Na našem primjeru najbolje se vidi da se pjesme danas ne snimaju za radio i televiziju, nego za internet. Tamo su nas pronašli i fanovi iz Slovačke i Poljske koji su mi rekli da nemaju pojma o čemu pjevam, ali da ih naša glazba pokreće. Tako sam i ja došao do “Još fališ” – dodaje Roth. Logično, životi su im se promijenili, a kao potvrda popularnosti u Sloveniji ide i podatak o dva koncerta održana u ljubljanskoj Areni pred 15.000 ljudi.

Izvor: Jutarnji.hr