Sport

Kauboji pred novim izazovom

Hrvatska rukometna reprezentacija danas u četvrtom kolu skupine C Svjetskog prvenstva u Francuskoj  igra protiv Čilea s početkom u 20:45.
Kauboji su stopostotni na svjetskoj smotri, pobijedili su u sve tri dosadašnje utakmice i zasad su rezultati puno bolji od igre. U napadu ima previše grča, dosta prostora za napredak nudi i obrambeni segment, ali glavno je da je na kontu očekivanih šest bodova.
Izabranici Željka Babića zasad ne pružaju partije koje bi ulijevale optimizam glede utakmica s puno jačim protivnicima, do kojih će neupitno doći, već u četvrtfinalu. Sam Babić je priznao da ne zna kako spriječiti crne rupe u igri.
Pobjedom protiv Bjelorusije oni su svoje obavili
Protiv Čilea bi takvih situacija ipak trebalo biti znatno manje. Radi se o reprezentaciji koja je u Francusku stigla kao jedan od većih autsajdera, ali su u prvom kolu iznenadili Bjelorusiju i na temelju tog trijumfa će, uspiju li pobijediti Saudijsku Arabiju u zadnjem kolu, proći u osminu finala kao četvrtoplasirani u skupini C.
O današnjoj utakmici s Čileom Petar Metličić, trener reprezentacije, kaže:
”I nama i njima današnja utakmica baš puno ne znači. Nama je puno važnija ona protiv Njemačke za prvo mjesto u skupini, a njima protiv Saudijske Arabije za prolaz. Mislim da će glavne igrače čuvati upravo za to zadnje kolo. I mi ćemo igrati s igračima koji su do sada dobivali manju minutažu. Duvnjaka ćemo sigurno poštedjeti i sto posto sam siguran da ovaj put neće biti potrebno da ulazi u igru kao u utakmici protiv Bjelorusije u utorak”, rekao je legendarni bivši kapetan.
Čile će u utakmicu s Hrvatskom ući potpuno rasterećen. Oni su svoje na ovom SP-u već napravili pobjedom protiv Bjelorusije i svaki dodatni dan koji ostanu u Francuskoj nakon završetka natjecanja u skupini za Čileance je lijepi bonus.
Najbolji čileanski rukometaš i glavna zvijezda je Marco Oneto, odlični pivot kojeg u Francuskoj nema jer nije uspio zaliječiti ozljedu koljena. Oneto je svojedobno igrao i za Barcelonu s kojom je osvojio Ligu prvaka pa je jasno koliko su Čileanci hendikepirani njegovim neigranjem. Tim više respekt izaziva njihov trijumf nad Bjelorusijom.
Izbornik Čilea itekako je znao zapapriti Hrvatima
Još poznatiji od Oneta je izbornik Čilea, legendarni Mateo Garralda, nekadašnji desni vanjski Barcelone iz ona tri uzastopna finala Lige prvaka protiv Zagreba (1997., 1998., 1999.).
Osim starijih generacija zagrebaša, Garraldu dobro pamte i nešto mlađi hrvatski rukometni reprezentativci jer bio je jedan od glavnih igrača reprezentacije Španjolske 2005. u Tunisu, kada su u finalu pobijedili Balića, Metličića i društvo i spriječili ih da obrane naslov svjetskih prvaka osvojen u Portugalu 2003.
U prva tri kola najefikasniji igrač Čilea je Erwin Feuchtmann iz austrijskog Insignisa sa 17 postignutih golova. Zamjena za Oneta, Esteban Salinas koji igra za španjolski Benidorm, s crte ima odličan postotak realizacije (zabio je 13 golova iz 16 šuteva). Rodrigo Salinas zabio je 15 pogodaka, a Francuzima je dobro poznat jer je prošle sezone igrao za Nantes.
Da rezimiramo, Čile ne bi trebao biti velika opasnost za Kauboje od kojih se očekuje da upišu novu pobjedu.
Ukoliko ne bude stresno kao protiv Bjelorusa koji su se držali sve do sredine drugog dijela, za očekivati je da će izbornik Babić pružiti nešto značajniju minutažu onim igračima koji su u prva tri kola bili u drugom planu.