OG sada Ogulin

Pojačani nadzor u prometu – pojas i mobitel

Policijska uprava karlovačka objavila vijest o pojačanom nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela u vožnji. Pojačani nadzor provodit će se u petak 31.03.2017. a evo što piše u vijesti iz Policijske uprave karlovačke:
Vrlo česti prekršaji u prometu su nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje. Međutim vozači u velikoj mjeri nisu svjesni da nevezanje sigurnosnim pojasom i korištenje mobitela u vožnji može imati teške posljedice i stradavanja kod prometnih nesreća. Naime, korištenje mobitela za vrijeme vožnje uvelike odvlači pozornost vozača na samu vožnju, dok nevezanje sigurnosnim pojasom u velikoj mjeri ima za posljedicu teška stradavanja, odnosno u oba slučaja ishodi mogu biti i smrtne posljedice.
Podsjećamo, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu dužni koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima na kojima je ugrađen, kao i da vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom te da se mobitel za vrijeme vožnje može koristiti ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke. Za nepridržavanje ovih zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna od 500 kuna.
U cilju povećanja razine sigurnosti u prometu policijski službenici će na području Policijske uprave karlovačke u petak 31. ožujka provoditi pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela u vožnji.
Pozivamo sve sudionike u prometu da budu odgovorni i savjesni sudionici u prometu te da se pridržavaju svih propisa i pravila kako bi se smanjila stradavanja u prometu.