Aktualno OG sada Ogulin

Pred nama ljetni tjedan – i ljeto će biti idealno

Tjedan u koji smo zakoračili bit će pravi ljetni – obilježit će ga sunce, vrućina, zagrijavanje mora, sve veći broj kupača, ali i ona druga strana medalje – opasno UV zračenje. Oprez!

UNUTRAŠNJOST

U ponedjeljak i utorak na kopnu će biti sunčano i vrlo vruće s maksimalnom temperaturom nekoliko stupnjeva iznad 30! Dobra vijest za suncoljupce jest da posvuda ostaje suho, bez kiše. Za srijedu je, pak, sad već posve sigurno da stiže jedno osjetno osvježenje. Temperatura će pasti za sedam, osam stupnjeva, bit će oko 24, a prolazno će biti kiše i pljuskova s grmljavinom. Ipak, to pogoršanje bit će pravo ljetno – kratkotrajno! Naime, već se u četvrtak posvuda vraća dominacija sunca, a i temperatura će ponovno rasti na vrijednosti blizu 30 stupnjeva. U petak, subotu i nedjelju sunčano, ali ponovno raste mogućnost za prolazne pljuskove i grmljavinu. Nešto je veća vjerojatnost za to u petak i nedjelju. Temperatura će se tada malo spustiti, ali i dalje ostaje vrlo toplo, između 25 i 30.
JADRAN

Pred našom obalom je sunčan i vruć tjedan. Maksimalna dnevna temperatura na većini će obale biti iznad 30 stupnjeva, i to svaki dan! Sunce će većinu tjedna apsolutno dominirati, samo će u srijedu biti nešto više oblaka, pa je na sjevernom dijelu moguća kraća prolazna kiša ili kakav pljusak s grmljavinom, dok u Dalmaciji i tada ostaje većinom suho. Mnoge će obradovati i vijest da će temperatura mora, nakon prošlotjedne bure, ponovno polako rasti pa će sigurno biti sve više kupača, no budite oprezni pri izlaganju suncu jer će UV indeks, koji je mjera jakosti sunčevog štetnog zračenja, svaki dan biti vrlo visok. U prijevodu to znači da djeca i ljudi osjetljive kože mogu dobiti opekline već za manje od 10 minuta!
Za kraj, podsjetimo da se u klimatološkim izračunima za ljeto uzima razdoblje od 1. lipnja do 31. kolovoza, pa se i sezonska prognoza za ljeto izrađuje za navedeno razdoblje.

Prognoza za ljeto jest da će ono biti iznad prosječno toplo, i to znatno iznad prosjeka, s većim brojem toplinskih valova. Iako nekog jačeg toplinskog vala do sada još nije bilo, iznadprosječne topline jest tako da se izračuni pokazuju točnim. Uz to, i prognoza za ostatak lipnja te za srpanj i kolovoz i dalje je postojana i ukazuje na nastavak iznadprosječne vrućine. Čini se da ovog ljeta nećemo imati probleme s planiranjem godišnjeg odmora – sva tri ljetna mjeseca pokazuju očiti signal iznad prosječne topline, kao i signal manjka oborina. (kaportal)