Aktualno OG sada Ogulin

Vodimo li računa o zastavama?

Nedavno smo obilježili dva blagdana, 22. i 25. lipnja. Na zgradama su bile izvješene zastave, pa smo mi par dana  nakon odlučili pogledati u kakvom su stanju i jesu li pravilno postavljene. Podsjetimo, ako se zastava jedinice lokalne samouprave ističe uz zastavu Republike Hrvatske, tada se zastava jedinice lokalne samouprave nalazi s desne strane gledano s ulice prema zastavama. Ako se zastava općine ili grada ističe uz zastavu Republike Hrvatske i zastavu županije tada se zastava županije nalazi s lijeve strane, a zastava grada ili općine s desne strane od zastave Republike Hrvatske gledano s ulice prema zastavama

Ako se zastava Republike Hrvatske ističe preko ulice ili trga u okomitom položaju, tada se crvena boja zastave nalazi na sjevernoj strani – ako je pravac ulice istok-zapad, odnosno zapad-istok; istočnoj strani – ako je pravac ulice sjever-jug, odnosno jug-sjever; istočnoj strani kružnog trga.

Ako se zastava Republike Hrvatske ističe okomito na stolu, tribini ili kakvom drugom počasnom mjestu, crvena boja zastave je prva s lijeve strane, gledano s prednje strane. Ako se zastava Republike Hrvatske polaže na odar, postolje ili koji drugi predmet ili se nosi u vodoravnom položaju, crvena boja se nalazi s lijeve strane gledano s prednje strane.

Na našim fotografijama možete vidjeti kakve su zastave i je li sve po zakonu.