Aktualno Županija

Stiže europskih 1,2 milijuna eura za turistički razvoj područja rijeke Kupe sa slovenske i hrvatske strane

Turistički projekt vrijedan čak 1,2 milijuna eura trebao bi povećati privlačnost lokaliteta prirodne i kulturne baštine s s hrvatske i slovenske strane rijeke Kupe. Njime je obuhvaćena i Općina Kamanje, odnosno financiranje opsežnog arheološkog istraživanja neolitskog lokaliteta Vrlovka.
– Ovaj lokalitet obuhvaća špilju Vrlovku i potencijalno važno arheološko nalazište iz razdoblja kasnog kamenog doba koje se nalazi iznad same špilje. Nakon obavljanja arheoloških istraživanja na lokalitetu će se urediti novi interpretacijski centar s najsuvremenijom opremom za posjetitelje, kažu u LAG-u Vallis Colapis koji je zajedno s Općinom Kamanje partner u projektu.Zajednički projekt slovenskih i hrvatskih partnera iz pograničnih zajednica uz Kupu, pod nazivom “Misterion – iskusi tajne voda”, dobio je potporu Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska u razdoblju 2014-2020. Od 1,2 milijuna eura Sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj pokrivaju 85 posto prihvatljivh troškova, dok ostatak od 15 posto pokrivaju srazmjerno hrvatski i slovenski partneri. Nositelj projekta je Općina Semič u Sloveniji, u projektu sudjeluju još dva slovenska partnera – to su Općina Metlika i turistička agencija Kompas Novo Mesto d.o.o. S hrvatske strane partneri u projektu su Općina Kamanje i LAG Vallis Colapis.
– Projekt će u zajedničku turističku ponudu povezati znamenitosti, smještajne kapacitete, arheološke i prirodne lokalitete s obje strane granice. Izvršit će se animacija i obuka lokalnih pružatelja turističkih i ugostiteljskih usluga te će se proizvesti novi prepoznatljivi suveniri ovog područja, navode iz LAG-a Vallis Colapis.
Naime, sve navedene djelatnosti su usmjerene na povećanje broja posjetitelja i prihoda od održivog i zelenog turizma za seoske sredine Bele Krajine i Dolenjske sa slovenske strane te Pokuplja i Žumberka s hrvatske strane rijeke Kupe. Tako se ovim projektom nastavlja već dugogodišnja uhodana razvojna suradnja i partnerstvo hrvatskih i slovenskih zajednica uz rijeku Kupu.(KAportal)