Aktualno Sport

Mogući rivali našem trojcu su europski velikani, kao i Zvezda i Partizan

HRVATSKIM KLUBOVIMA U PLAYOFFU EUROPSKE LIGE PRIJETE ZASTRAŠUJUĆI SUPARNICI Mogući rivali našem trojcu su europski velikani, kao i Zvezda i Partizan
Još jedna prepreka na putu do europske jeseni, e, to je sad već ono pravo. Iako je Europska liga, objektivno, drugi rang kontinentalnog klupskog natjecanja i premda je Liga prvaka po svemu miljama ispred, Europska liga, definitivno, nije više liga za “siromašne” i jadne; mnoga respektabilna imena naći će se u bubnju već u ovom zadnjem pretkolu.
Koliko iz godine u godinu Europska liga jača, dočarat će i podatak da je Dinamo, nakon završenog trećeg pretkola Lige prvaka a prije odigravanja utakmica u ovom natjecanju, bio rangiran kao zadnji među nositeljima. Naravno, crta se kasnije formirala kako su favoriti u trećem pretkolu pobjeđivali ili ispadali, no prije nego što se počela pomicati, Dinamo je bio zadnji nositelj. Dakle, nema više labavo ni u Europskoj ligi, nitko ne može biti siguran da će, ma kako se zvao, bez znoja ući i u skupinu. Uostalom, mnogi su se velikani ove godine već mučili, neki i jedva prošli dalje.
Dynamo Kijev, Ajax, Salzburg, Legia, Viktoria Plzen, Brugge, Ludogorec… To su klubovi koji su ispali iz Lige prvaka i danas će u ždrijebu Europske lige biti nositelji. A jučer su svoj put do šešira u Nyonu tražili Zenit, Fenerbahče, Milan, Everton, Marseille, Bordeaux… Uistinu respektabilna imena europskog nogometa, doista ih se ne bi posramila ni Liga prvaka.
Zapravo, puno je tu klubova koji su godinama igrali Ligu prvaka, za koje je Europska liga, na neki način, dosad bila nepoznanica. Klubovi nenositelji imat će, definitivno, težak zadatak probiti se do skupine, ali, gledajući s pozitivne strane, moći će barem uživati u srazu s nekim od nogometnih velikana. A onda i u skupini ždrijeb može donijeti pravu malu Ligu prvaka.
Tamo već čekaju Arsenal, Lazio, Villarreal, Lyon, Hoffenheim, Köln… Već se sada to natjecanje čini jačim nego prošle sezone, puno velikih imena. Igrao je lani Manchester United, koji je i osvojio naslov, bili su tu i Fenerbahče, Zenit, Villarreal, Roma, Šahtar, Fiorentina… Neki od tih klubova igrat će i ove godine, novak je recimo Arsenal, koji će prvi put nastupiti u ovom natjecanju, dosad su Topnici bili stalni sudionici Lige prvaka, sad će okusiti igranje u Europskoj ligi. Lani je Manchester United osvojio pehar, time uhvatio kartu za Ligu prvaka.
Ta je nagrada sada vrlo primamljiva svim klubovima, pa, u zadnje vrijeme, i onima iz liga Petice, koji su često znali biti nezainteresirani za Europsku ligu jer nije mogla zadovoljiti njihove apetite, ni financijske ni sportske. Sada se to, ipak, promijenilo, novčane su premije također veće, a kao što vidimo, i suparnici su sve ozbiljniji. Zamislite primjerice skupinu: Arsenal, Salzburg, Nice, Atalanta ili Lyon, Ludogorec, Hoffenheim, Vitesse. Sasvim zanimljivo, dostojno čak i Lige prvaka. Još kad se na proljeće priključe trećeplasirani iz Lige prvaka…

Inače, finale Europske lige igra se iduće godine u Lyonu, pa mnogi stoga francuski klub vide kao jedan od najvećih favorita. Lyon se uključuje u skupini, prolaz u drugi krug ne bi trebao biti sporan, a dalje je sve moguće. Zadnjih šest Europskih liga, usput budi rečeno, osvojili su španjolski i engleski klubovi. Sevilla tri zaredom, prije nje Chelsea i madridski Atletico, lani United. Zadnji klub osvajač koji nije iz tih dviju država bio je Porto 2011. Je li ovo sezona u kojoj će se taj duopol prekinuti. (jutarnji.hr)

 

https://www.youtube.com/watch?v=OZR_xY9_gEE

Ante Erceg Goal HD – Hajduk Split 1 – 0 Brondby… by sportsplay

A n t e E rc e g G O A L by footballgoalshow