Aktualno OG sada Ogulin

Dan bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa je  praznik koji se obilježava svakog 15. listopada,  počevši od 1964. godine.
Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je gospođica Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon Drugoga svjetskog rata bijeli štap počinje se koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih. Godine 1964. Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, proglasio je 15. listopada Međunarodnim danom bijelog štapa. U Hrvatskoj se taj dan počeo obilježavati tek 1996., te se na taj način i naša država priključila mnogobrojnim zemljama koje toga datuma najširu javnost upoznaju s problematikom slijepih osoba.
Sljepoća je uvijek bila i ostat će teška invalidnost, no razvojem društva i tehnologije takve osobe postaju sve samostalniji građani u društvu i na tome im se treba diviti. Svaki bismo dan trebali biti sretni i dobro promisliti i cijeniti dar vida kojeg imamo, a posebno na Međunarodni dan bijelog štapa.
Dugogodišnji predsjednik ogulinske Udruge slijepih i slabovidnih osoba bio je prof. Ivan Jurjević, koji nas je napustio pred četiri  godine, 18. rujna 2013.
Ostat će zapamćen kao stručan, strog, ali  i omiljen profesor koji je odgojio mnoge generacije učenika, te kao veliki zaljubljenik u šah. Svoje je znanje prenosio generacijama mladih sve do 1991. godine , kada odlazi u mirovini i tada se još više posvećuje Udruzi slijepih grada Ogulina, kojoj je danas ne čelu Miljenko Vučić.