Aktualno OG sada Ogulin

Na Festivalu nematerijalne baštine, turističkih manifestacija, destinacija i atrakcija- sudjelovat će i Ogulin!

Ogulinska Turistička zajednica iskazala je pismo namjere namjere za sudjelovanje„Ogulinskog festivala bajke“ u nacionalnom projektu „SVI zaJEDNO DOŽIVIMO HRVATSKU“ koji će se održati u Gradu Vukovaru od 3.5.2018. – 6.5.2018. godine , a na kojem će se predstaviti zaštićena nematerijalna baština na nacionalnoj i UNESCO-voj listi uz turističke manifestacije, atrakcije i destinacije.
Kako se radi o opsežnom i značajnom projektu, predloženo je osnivanje radne skupine kroz inicijativu Ureda Predsjednice koju bi sačinjavali predstavnici Ureda Predsjednice, Sabora RH, Vlade RH, Ministarstva turizma, Ministarstva kulture, HTZ-a, Hrvatske zajednice županija i Grada Vukovara te producent i izvršni producent Projekta.
Kulturna baština je tkivo naših života i društava. Ne čine je samo književnost, umjetnost i umjetnički predmeti već i tradicijska znanja i umijeća, zanati koje učimo, priče koje pričamo, hrana koju jedemo, glazba koju slušamo i filmovi koje gledamo. Kulturna baština okuplja zajednice i gradi zajedničko razumijevanje mjesta u kojima živimo.
Tim povodom u svrhu pružanja podrške očuvanju i promociji hrvatske nematerijalne kulturne baštine je i osmišljena manifestacija kroz projekt „SVI zaJEDNO DOŽIVIMO HRVATSKU“ . On okuplja sve dionike koji se brinu o čuvanju i promociji hrvatske nematerijalne baštine, tradicijskih zanata, tradicijskih običaja, autohtone kuhinje, eno ponude i tradicijskih turističkih manifestacija.
Prvenstveno je namijenjen svim građanima Hrvatske, te domaćim i stranim turistima, kako bi im se pružila prigoda DOŽIVJETI ono što zasigurno, bez ovog projekta ne bi imali mogućnosti. Glavni sadržaj je prezentacija turističkih manifestacija i nematerijalne baštine i turističkih manifestacija RH iz svih županija i Grada Zagreba. Na festivalu će se predstaviti sva hrvatska nematerijalna baština upisana na UNESCO-u listu svjetske nematerijalne baštine kao i kulturna dobra upisana na nacionalnoj listi zaštićene baštine. Ukupno je planirano predstavljanje 21 županije (od Saljskih užanci , Kaj su jeli naši stari do Utrke tovara). Manifestacije će biti prezentirane kroz glazbeno-plesni program, atrakcije, prezentacije tradicijskih zanata i običaja i gastro/eno ponudu kao i ponudu suvenira (tradicijske manifestacije, ulični festivali, gastro manifestacije, filmski festivali, glazbeni festivali, festival vatrometa itd.
Festival će se realizirao na više lokacija, pozornica. Uz glazbeno-plesni program i atrakcije ujedno bi se održala i prezentacija tradicijskih običaja. Istovremeno će se održavati i sajam tradicionalnih proizvoda iz svih županija i Grada Zagreba . U glazbenom dijelu programa nastupit će poznata imena hrvatske estrade s etno programom, klape i tamburaški sastavi. Kao popratni sadržaji manifestacije realizirati će se i prigodna izložba hrvatske nematerijalne baštine, uz etno modnu reviju i prezentaciju turističkih promotivnih spotova .
Prva u nizu tiskovnih konferencija vezanih uz ovaj projekt, na kojem će biti i predstavljen, održat će se u petak u Zagrebu, u Hrvatskoj Kući Materina Priča, a nazočit će joj i direktorica ogulinskog Turističkog ureda Sonja Drašković. Za tu će prigodu novinarima odnijeti sve poznatiju ogulinsku masnicu, koju će pripremati djelatnice Hotela Frankopan.