Hitna i djelatnici bolnice imaju pune ruke posla – velik broj padova i lomova, samo jučer pomoć zatražilo 13 građana

Otporni su Karlovčani već postali na puno toga, a čini se i da se s hladnoćom i snijegom i poledicom dobro nose. Jer, od kad je ovakvo vrijeme, Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije bilježi manji broj intervencija nego inače, a i u Općoj bolnici Karlovac nešto ih je manje iako one uzrokovane padovima prevladavaju proteklih dana.

Tako je za vikend, po riječima ravnatelja dr. Ervina Jančić, devetero pacijenata potražilo pomoć upravo zbog takvih ozljeda, a jučer čak trinaestero: pet žena i osam muškaraca.

– Radi se o uganućima, natučenjima, prijelomima – ozljedama koje se povezuju s padovima i ovakvim atmosferilijama. Šest je osoba teže ozlijeđeno, od kojih je troje nakon operativnog zahvata zadržano na bolničkom liječenju, kazao nam je Jančić.

Savjetuje sve da se ne precjenjuju i budu oprezni, a posebno apelira na starije osobe, teže pokretne i kronične bolesnike da, ako je ikako moguće, ne idu po cestama i nogostupima dok još nisu očišćeni, te zatraže pomoć bližnjih i susjeda.

– Također, trebaju se prigodno odjenuti, te izbjegavati fizički napor koji po ovakvom vremenu kod kroničnih bolesnika može pogoršati situaciju, pa čak dovesti i do srčanog udara, napomenuo je Jančić.

Preporuka i savjeta liječnika ovdašnji građani, ako je po pozivima Hitnoj suditi, odgovorno se pridržavaju jer poziva u pomoć ovog pravog zimskog, snježnog mjeseca manje je nego prošlog.

– Od 1. siječnja do 1. veljače imali smo 450 intervencija u Karlovcu, a od početka ovog mjeseca do danas 330. Također, ovaj snježni tjedan, od 23. veljače do sad, bilo ih je 58, a od 23. siječnja do 27. veljače 75, kazala nam je dr. Sara Hoteit iz Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Natučenja, različite ozljede, pa i lomovi najčešće su razlozi zbog kojih Karlovčani ovih dana traže pomoć, kod promjene vremena bili su to problemi s tlakom, ali stanje je, ipak, zadovoljavajuće, a Hitna i po snijegom prekrivenim prometnicama uspijeva doći do onih koji zovu za pomoć.

– Minimalno je problema, ljudi se pridržavaju uputa i nadamo se da će i dalje biti tako, zaključila je Hoteit. (KAportal)

Facebook Comments