Aktualno Županija

Skandal u Žakanju: HDZ-ova većina u Vijeću protiv dodjele priznanja vatrogascima koji su spašavali Split – načelnik ostao šokiran

– Pitamo se koje karateristike su potrebne i zadovoljavajuće da bi hadezeovci digli ruke? Koje god jesu, zasigurno nisu na ponos cijelog kraja, poručio je načelnik Žakanja Danijel Jurkaš, šokiran odlukom Općinskog vijeća da ne prihvati prijedlog o dodjeli javnog priznanja DVD Žakanjska Sela.

Iskusni vatrogasci Vatrogasne zajednice Žakanja, napominje Jurkaš, sudjelovali su u gašenju katastrofalnog požara koji je lani zahvatio Split pa ih je lokalni DVD predložilo za priznanje koje se dodjeljuje za Dan općine.

Žakanjci danima spašavali Split od požara

– Kao što su dobili podršku i priznanje župana Jelića koji ih je i posjetio na terenu i Vatrogasne zajednice Karlovačke županije, željeli smo im i mi dati zasluženo priznanje za njihov rad, izraziti poštovanje i zahvalnost. To je najmanje što zaslužuju. Samim činom želimo i naglasiti važnost vatrogasne aktivnosti, motivirati druge kolege i nove naraštaje.
Međutim, takvog mišljenja nije i Općinsko vijeće. Na opće čuđenje, prijedlog nije dobio većinu u Općinskom vijeću koju čini HDZ i HSS, pojasnio je načelnik Jurkaš (nezavisni), inače i predsjednik žakanjske Vatrogasne zajednice.

Napomenuo je kako je za malo mjesto kao što je Žakanje velika čast imati pojedince kao što su vatrogasci, spremne ostaviti posao pa i pod prijetnjom otkaza krenuti na drugi kraj države u borbu protiv vatrene stihije.

– Njihova požrtvovnost, altruizam, humanitarni i dobrovoljni rad u uvjetima koji su daleko od dobrih, nemjerljivi su i nemaju cijenu, naglasio je, poručivši da je “šokiran” odlukom Općinskog vijeća.