Aktualno Županija

Prvi nadzor u komposterima dao odlične rezultate – Dugorešani se pridržavaju uputa i odlažu bio otpad

Pilot projekt Grada Duge Rese i tvrtke Čistoća “Kompostiranje po višestambenim zgradama” danas je nastavljen postavljanjem još jednog kompostera i to ovog puta na Inzlu. Do sada su komposteri postavljeni u Jelačićevoj ulici, u Kasaru i na Trgu kralja Tomislava. Nakon nekoliko dana od postavljanja prvog kompostera u Jelačićevoj ulici, kako nam je ispričao gradski pročelnik Mladen Rakočević, projekt Duge Rese zainteresirao je i novinare s Nove TV, pa je tom prilikom i provjeren sadržaj ovog, ali i ostalih kompostera.

Otvorili smo prve postavljene kompostere i mogu reći da za sada ide odlično. Ljudi se pridržavaju uputa koje su dobili i bacaju biorazgradivi otpad, a nadam se da će tako i nastaviti. Naime, 20. svibanj je zadnji rok do kojeg moramo donijeti odluku i javiti Fondu za zaštitu okoliša jesmo li se odlučiti za kompostere ili kontejnere. U vremenu do tada ćemo testirati kako će građani funkcionirati, ali istovremeno propitujemo i koji komposteri bi bili najbolji. Pribavili smo kompostere tri tvrtke: Kova, Industrooprema i Gradatin, pa ćemo, ne samo kroz katalog, već u praksi, provjeriti njihovu upotrebljivost. Razlike u cijeni ponuđača nisu velike pa nam je najvažnija njihova funkcionalnost – objasnio je pročelnik Rakočević te dodao da ako se u konačnici ipak odluči za kontejnere, osim mirisa koji će se iz njih zasigurno širiti, pa će trebati i dva odvoza tjedno tijekom vrućih mjeseci, što će značiti višu cijenu zbrinjavanja, postavlja se i pitanje održavanja, odnosno pranja kontejnera za bio
otpad.

Za obiteljske kuće planira se besplatna podjela manjih kompostera zapremnine oko 350 litara. Na ovaj način osiguralo bi se zbrinjavanje bio otpada na vlastitim okućnicama, a to bi znatno utjecalo na varijabilni dio cijene zbrinjavanja otpada, jer ne bi bilo potrebe odvoženja ove vrste otpada iz kućanstava. U planu je i nabavka „Organka“ koji je sve popularniji, a riječ je o kućnoj kanti za bio otpad u kojoj se razgradnja obavlja fermentiranjem uz biopospješivač. Dugoreška Čistoća ga namjerava nabaviti i ponuditi građanima po nabavnoj cijeni, ali ne kao obavezu, već ovisno o vlastitoj želji i potrebama pojedinih kućanstava. (kaportal.hr)