Aktualno OG sada Ogulin

“Opri okno za rič ogulinsku”

U OŠ “Ivane Brlić Mažuranić”, učenici 4.a i 4.b razreda učenicima i nastavnicama Prve osnovne škole Ogulin, prezentirali su Zavičajnu slovaricu pod nazivom “Opri okno za rič ogulinsku”. Voditeljice projekta Zavičajne slovarice su učiteljice Alemka Lovnički i Glorija Domitrović.
Učiteljice su nam pojasnile kako je Zavičajna slovarica nastala:

“U našoj školi osim suvremenih metoda poučavanja i korištenja suvremenih tehnologija puno pažnje pridaje se i očuvanju kulturne  baštine,ne samo našeg zavičaja već i cijele Republike Hrvatske. Sa željom da očuvamo našu baštinu, krenule smo od onoga što je djeci najbliže, a to su slova. Rad na Zavičajnoj slovarici trajao je tijekom cijele školske godine, a u radu su aktivno sudjelovali i učenici. Zavičajna slovarica sinteza je trogodišnjeg istraživanja i učenja o zavičaju koje uključuje upoznavanje kulturno-povijesnih spomenika, znamenitih osoba, pisanih tekstova,napjeva i zavičajnog govora koji su bili osnova za nastanak Slovarice. Pojmovi Zavičajne slovarice odabrani su na osnovu primjerenosti i razumijevanja njihovog značenja koji su bliski djeci.  Svaki pojam može se povezati sa nastavnim sadržajima, usvojenim u prethodnim razredima. Cjelokupan rad uključuje integraciju sadržaja hrvatskoga jezika, prirode i društva, likovne kulture, glazbene kulture i sata razrednika.Slikovni prikaz svakog pojma usmjeren je na čistoću likovnog izraza, kako bi djeci i odraslima pojmovi zavičajnog govora bili razumljivi. U odabiru pojmova “nit vodilja” bili su jezični sadržaji vezani za imenice. U cjelokupnom istraživanju,djeca su došla do spoznaje da imenicu s početnim fonemom “LJ” nije jednostavno pronaći. Zato je u slovarici zalutao jedan glagol, ljosnuti, čiji je osnovni značaj pad bez posljedice, koji u svakoj prilici završava šaljivim prepričavanjem. Isto tako, zbog specifičnosti ogulinskog govora,saznali smo da fonem DŽ nije ostvariv. Kako bi slikovni prikaz i pojam kod prezentiranja Slovarice bio zanimljiviji, u usmenom prikazu svako slovo popraćeno je stihovima.”

Voditeljice ovog projekta uputile su veliku zahvalu svoj djeci, roditeljima, bakama i djedovima, ali i Ogulincu Maksimu Sušnju, koji im je ustupio riječnik ogulinskih fraza i pojmova, koje je sakupljao tijekom niza godina. Osim toga,zahvalu upućuju  i ravnateljici škole, Anđelki Salopek, za osiguravanje sredstava za realizaciju Slovarice,  kako bi bila dostupna javnosti.