Aktualno OG sada Ogulin

Izložba fotografija Darka Antolkovića

U povodu 900. godišnjice od prvog pisanog spomena knezova krčkih Frankopana na otoku Krku, u gradu Bernardina Frankopana – Ogulinu, kroz izložbu fotografija Darka Antolkovića predstavljena je  preostala opipljiva baština knezova krčkih Frankopana na području ogulinsko-modruškog kraja.

U Hrvatskoj se nalazilo mnogo starih gradova, utvrda, samostana i crkava koje su izgradili Frankopani a od kojih je danas, nažalost, sačuvan tek manji broj, dok je od većine ostao samo pokoji kamen. Još je manji broj onih koji su pod krovom i otvoreni za posjetitelje.

Stoga se ovom izložbom, kojom se ujedno obilježava i Međunarodni dan muzeja, želi osvijestiti posjetitelje o vrijednosti i važnosti frankopanske baštine i ostavštine ove značajne velikaške obitelji koja je stoljećima sudjelovala u kreiranju hrvatske, a u 15. stoljeću i ogulinske povijesti.

Izložba je svečano otvorena sinoć u Zavičajnom muzeju Ogulin, a u prigodnom programu otvorenja govorili su autor izložbe fotograf Darko Antolković, te u ime Katedre Čakavskog sabora Modruše pop Ante Luketić.

U sklopu izložbe prezentirana je i rekonstrukcija  pretpostavljenih izgleda prve frankopanske utvrde Gradec na otoku Krku, kaštela Grižane, crkve sv.Marak i pavlinskog samostana sv. Nikole u Gvozdu, autora Tomislava Martinovića i rekonstrukcija građevinskog razvoja starog grada Ozlja od XIII. – XIX. st., autora dr.sc. Krešimira Regana.

Ulaz je slobodan, a izložbu možete pogledati sve do 30. lipnja 2018. godine.