Aktualno Županija

Gradonačelnik Tomislav Boljar obišao tučom pogođena područja: Šteta je velika, ali nema uvjeta za proglašenje elementarne nepogode

Nakon jučerašnjeg nevremena i jake tuče koja je na dugoreškom području najviše pogodila mjesne odbore Belavići, Sveta Jelena, Dvorjanci I Zvečaj dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar obišao je zahvaćena područja te razgovarao s mještanima.

Razgovarao sam s predsjednicima mjesnih odbora koji kažu da je tuča napravila velike štete uglavnom na manjim privatnim poljoprivrednim površinama gdje su stradali proljetni usjevi, voćnjaci i povrtnjaci. Neka sela su pogođena manje, a negdje kao primjerice kod podvožnjaka prema Novom Brdu vjetar je nanesao toliko leda da su ralicom čistili prolaz. Dogovorili smo se da se svi sastanemo u ponedjeljak kako bismo pokušali naći neki pravičan način da pokušamo pomoći ljudima s vrlo ograničenim sredstvima kojima Grad raspolaže – kaže gradonačelnik Boljar dodajući kako se za sada nije javio nitko od oštećenih registriranih OPG-ova.

U ovakvoj situaciji nije lako nikome, s jedne strane za svakog pojedinca kojemu je uništen povrtnjak i voćnjak, krumpir ili nešto treće šteta je ogromna, a s druge strane Grad koji ima vrlo ograničena sredstva ako oštećenim mještanima pošalje neku mizernu financijsku pomoć, kao što se to već događalo u drugim sredinama, samo će izazvati revolt i zlovolju građanstva.

Štete su velike, ali ne tolike da se proglasi elementarna nepogoda, jer na svu sreću, osim tuče i jake kiše, vjetar nije bio toliko jak, pa nema oštećenih kuća i krovova.

Obzirom da je svake godine vrijeme sve ćudljivije, možda bi bilo dobro osmisliti lokalni gradski program i za njega na početku godine osigurati određena sredstva, kako bi se u sličnim situacijama odmah moglo djelovati. (KAportal)