Nakon članka na OGportalu, gradski čelnici obišli gradsko groblje Sv. Jakov

OGportal je jutros objavio članak o stanju na gradskom groblju, pod naslovom “Na groblju Sv. Jakov u kontejneru vreće s kostima, crvi, prazni sanduci…” Nakon istog članka dobili smo i nekoliko fotografija koje je naša čitateljica zabilježila jutros, a iz kojih se vidi koliko se smeća nakupilo u proteklih nekoliko dana.

Gradska vlast reagirala je vrlo brzo. Gradonačelnik Dalibor Domitrović sa zamjenicima Ivanom Salopek Šumonja i Danielom Vukeljom  obišao je groblje, a potom su nam iz gradske uprave poslali priopćenje, u kojem stoji:

Nastavno na objavu snimke s groblja Sveti Jakov, zaprimljene od jednog građanina, a objavljene na OGportal-u, na kojoj se vidi glomazni i drugi neprimjeren otpad, odbačen u kontejneru namijenjenom odlaganju otpada s groblja, gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja otišli su na teren kako bi osobno provjerili situaciju. Zatekli su ispražnjeni i očišćeni kontejner i dva zaposlenika tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. koji su upravo uređivali groblje. Iz razgovora s njima doznali su kako u ovaj kontejner građani često tijekom vikenda odlažu krupni otpad, kao što su madraci, razna plastična ambalaža, namještaj i slično. Međutim, za ovakvo stanje ne možemo kriviti građane, već gradski sustav gospodarenja otpadom koji, na žalost, još uvijek nije uređen. Iako nije ispravno ovako odlagati krupni otpad, svakako je i to bolje nego da on završi negdje u šumi pokraj puta. Svaki građanin ima pravo besplatno godišnje na odlagalište Sodol dopremiti 2 m³ krupnog komunalnog otpada.

Ova gradska vlast je odmah po stupanju na dužnost počela intenzivno rješavati desetljećima zanemarivan problem zbrinjavanja otpada. Tako grad Ogulin prvi u Karlovačkoj županiji kreće s izgradnjom reciklažnog dvorišta, sortirnice i kompostane, za koje je već određena lokacije uz gradski pročistač otpadnih voda gdje je i otkupljeno zemljište, a projektiranje spomenutih objekata upravo je u tijeku. Sanacija odlagališta Sodol je također pokrenuta, a pokrenute su i aktivnosti vezane uz nabavku opreme za gospodarenje otpadom (kante, vozila, uređaji za očitavanje). Uskoro će se krenuti s izobrazbom građana na temu razvrstavanja, recikliranja, oporabe i drugih tema koje se tiču zbrinjavanja otpada. Spomenute aktivnosti i projekti će biti prijavljene na natječaje za sufinanciranje iz nacionalnih ili EU fondova, a o uspjehu dobivanja sredstava javnost će svakako biti obaviještena!“-stoji u priopćenju.

 

Facebook Comments