Aktualno Županija

Rebalansom raste na 303 milijuna zbog većih prihoda, ali i kreditnih zaduženja

Karlovački proračun nikad veći: Rebalansom raste na 303 milijuna zbog većih prihoda, ali i kreditnih zaduženja

– Prešli smo magičnu brojku od 300 milijuna kuna: rebalans slijedi jer je došlo do značajnijeg povećanja prihoda, povećanja kredita i prošlogodišnjeg viška. Iznos od 303 milijuna kuna je još značajniji ako se zna da su od toga 187 milijuna kuna izvorni prihodi proračuna, a 106 milijuna ćemo namaknuti iz EU sredstava i nacionalnih sredstava – fondova, ministarstava, agencija, decentraliziranih sredstava, rekao je dogradonačelnik Ivan Mrzljak, najavljujući rebalans proračuna što će se sutra naći pred gradskim vijećnicima.

Prijedlogom će ovogodišnji proračun rasti za 37,4 milijuna kuna pa će umjesto planiranih 265,8, iznositi 303,2 milijuna kuna. Osim većih prihoda, razlog povećanja je višak prenesen iz 2017. i veće kreditno zaduženje od planiranog – umjesto 13,8 milijuna, bit će 30 milijuna kuna.

– Grad će se zadužiti 16,2 milijuna za most Hrnetić – Velika Jelsa, a za Vrtić Grabrik 13,8 milijuna kuna. U ovih 303 milijuna kuna je i 8,2 milijuna kuna viška, od kojih je 6,5 u gradskom dijelu, a 1,7 proračunskih korisnika. Rezultat je to prijenosa nekih radova u ovu godinu, ušteda u odjelima i veće naplate prihoda od planirane, kazao je Mrzljak.

Na rashodovnoj strani bit će povećana sredstva za promidžbu odvojenog zbrinjavanja otpada za 1,2 milijuna kuna, za udjele u Gradskoj toplani za pola milijuna kuna, za projektnu dokumentaciju za 1,1 milijun kuna, za most Hrnetić s planiranih 10 na 16,2 milijuna kuna, 18,2 milijuna kuna za Dječji vrtić Grabrik…

Uz povećanje sredstava za vrtiće, rebalansom je planiran i dodatni novac za uređenje učionica u školama Banija i Rečica, koje od jeseni prelaze u jednu smjenu, te OŠ Švarča u kojoj će tada biti razred učenika više. Planirano je i više od 5 milijuna kuna za uređenje Muzeja Domovinskog rata Turanj, koji bi, po riječima dogradonačelnice Andreje Navijalić, nakon ovogodišnjeg dovršetka građevinskih radova i unutarnjeg uređenja, iduće godine trebao biti potpuno završen. (kaportal.hr)