Aktualno Županija

Turizam i noćenja iz drugog kuta – koliko su u 2016. godini turistički putovali i noćili stanovnici Karlovačke županije?

Državni zavod za statistiku objavio je zanimljive tablice koje pokazuju turističku aktivnost domaćeg stanovništva. Često se maksimalna pozornost posvećuje turističkim dolascima i noćenjima u našoj zemlji, ali sada su na jednom mjestu objedinjeni podaci o tome koliko putuju stanovnici Hrvatske.

I, kada je u pitanju Karlovačka županija, iako ne baš zavidnoj gospodarskoj situaciji (pogotovo izvan Karlovca), možemo reći da putujemo iznenađujuće puno! Raščlanjivanje podataka pokazat će, doduše, da je to dijelom i zato jer imamo vrlo povoljan geografski smještaj.

Konkretno, stanovnici Karlovačke županije u 2016. godini ostvarili su čak 82.313 turističkih putovanja, a od toga je 17.046 bilo u inozemstvo. I upravo tu se i primjećuje povoljnost geografskog položaja naše županije. Uspoređujući se s dvije županije koje su najsličnije po broju stanovnika te su obje također u potpunosti smještene u kontinentalnom dijelu Hrvatske (riječ je o Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji), vidi se da stanovnici naše županije putuju daleko više. Otprilike točno dvostruko više nego stanovnici Koprivničko-križevačke i više nego dvostruko nego stanovnici Bjelovarsko-bilogorske.

Kada su, međutim, putovanja u inozemstvo u pitanju, razlika je već znatno manja (nešto veća kada je u pitanju Bjelovarsko-bilogorska, no, opet geografski gledano, riječ je o jednoj od samo dvije županije koja ne graniči s inozemstvom). Podatak o broju noćenja, pak, najbolje govori o tome koliko i u teškim gospodarskim vremenima Karlovčanima, Dugorešanima, Ogulincima i ostalima znači povoljan geografski položaj – naime, među rijetkim smo županijama u kojima znatno veći broj turističkih putovanja otpada na 1-3 noćenja. Dakako, neposredna blizina mora u tome je glavni razlog – do crikveničke rivijere pa i Krka, stigne se bez problema na jednodnevni ili vikend izlet, što, čini se, stanovnici naše županije obilato i koriste.

Na spomenutih 82.313 putovanja stanovnici Karlovačke županije ostvarili su ukupno 432.022 noćenja. Pritom je 356.646 ostvareno u inozemstvu, a 75.376 u Hrvatskoj.

Što se tiče ostalih županija, u što se statistički uvijek uključuje i Grad Zagreb, najviše su putovali, dakako, stanovnici glavnog grada – oni su jedini ostvarili i više od milijun turističkih putovanja (od županija najviše su putovali stanovnici Splitsko-dalmatinske županije sa nešto više od 365 tisuća putovanja). Daleko najmanje su, pak, iako nije riječ o županiji s najmanjim brojem stanovnika, putovali stanovnici Virovitičko-podravske županije – oni su ostvarili tek 34.689 putovanja.(KAportal)