Aktualno Županija

Srbijanski krijumčar u karlovačkom zatvoru: “Htio je ubiti policajku, spasila se bacanjem u stranu”

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu ispitalo je srbijanskog državljanina Nebojšu M. (59) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela teškog ubojstva u pokušaju i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik nakon dogovora s najmanje dvije nepoznate osobe da će za novčanu naknadu preuzeti i dalje prevoziti strane državljane za koje je znao da su ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, 30. svibnja 2018. oko 21.40 sati u Donjem Lapcu preuzeo 30 državljana Iraka i Afganistana koje je smjestio u prtljažni prostor kombi vozila, iako je znao da je taj prostor premalen za taj broj osoba i da su iste smještene u neljudskim uvjetima, te se nastavio kretati u smjeru Donjeg Srba u cilju da osobe koje je preuzeo dalje preveze u zemlje Europske unije – navodi Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu.

– Nakon što su njegovo kretanje uočili policijski službenici, oni su ga u više navrata pokušali zaustaviti, međutim on se oglušio na svjetlosne i zvučne znakove policije te je ubrzao kretanje vozila i na taj način doveo u opasnost živote ljudi koje je prevozio, i tako se kretao sve do mjesta Raštele gdje je uočio policijske službenike koji su mu vozilima prepriječili put, dok ga je policijska službenica pokušala zaustaviti uporabom svjetleće palice, na što se ponovno oglušio, te u cilju da usmrti policijsku službenicu vozilom punom brzinom krenuo u njenom smjeru te je ova udar vozila i smrtni ishod izbjegla na način da se bacila u stranu – navode Tužitelji.

Osumnjičenik je vozilo, dodaju, zaustavio tek kad su policijski službenici u smjeru vozila ispalili više komada streljiva te je napustio vozilo i pobjegao u nepoznatom smjeru, dok je u prtljažnom prostoru ostavio 30 stranih državljana, od kojih je više osoba uslijed prebrze vožnje zadobilo tjelesne ozljede, dok su dvije maloljetne osobe uslijed uporabe vatrenog oružja zadobile prostrijelne rane koje ozljede su teške naravi.

Nakon što je osumnjičenik ispitan, sutkinji istrage Županijskog suda u Karlovcu stavljen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora te mu ga je ona odredila u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bijega, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog posebno teških okolnosti djela. (kaportal.hr)(foto:kaportal)