Aktualno OG sada Ogulin

Problemi pilanara Jasenka i Drežnice

U Drežnici je u organizaciji saborskog zastupnika Milorada Pupovca održan sastanak pilanara iz Drežnice i Gomirja sa predstavnicima SDSS-a i tvrtke Hrvatske šume. Nakon obilaska pogona Bukva comerce u vlasništvu Rade Maravića i Nenada Opačića, održan je sastanak u upravnoj zgradi pilane, doznajemo iz priopćenja SDSS-a.

Glavna tema razgovora, kako navode, bilo je unapređenje rada pilanara kao i unapređenje suradnje sa Hrvatskim šumama, kao glavnim izvorom sirovine. Pilanari su iznijeli probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu od problema sa nabavom sirovine, problema sa električnom energijom pa do pomanjkanja radne snage. Svi zajedno složili su se da su ovakve pilane “motor” razvoja zapuštenih ruralnih krajeva te ih svakako treba zadržati “na životu”.

Tema razgovora bio je i prijedlog novog Zakona o šumama gdje je važna promjena za brdsko planinska područja jer se šumski doprinos povečava sa 5 na 10% što bi trebalo biti uloženo upravu u krajevima gdje se taj prihod i ostvaruje. Prisutne su upoznali sa činjenicom da Grad Ogulin u zadnjih nekoliko godina minimalno ili gotovo ništa ne vraća u područje Jasenka i Drežnice od ovih sredstava te da lokalno stanovništvo ovog kraja nema gotovo nikakve koristi od tog prihoda lokalne samouprave.

U ime Hrvatskih šuma sastanku su prisustvovali predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić, voditelj UŠP Ogulin Dragan Rudančić, te upravitelji šumarija Jasenak i Drežnica, Nenad Vukadinović i Darko Vukelić. U ime SDSS-a sastanku su prisustvovali predsjednik stranke Milorad Pupovac, potpredsjednik stranke i predsjednik županijske organizacije Dejan Mihajlović, zamjenik župana Karlovačke županije Mirko Martinović, predsjednik gradske organizacije SDSS-a Ogulin Neven Vujnović i zamjenik gradonačelnika Ogulina Neven Ivošević. U ime mjesnog odbora Drežnica prisustvovao je predsjednik Danijel Zrnić.