Aktualno OG sada Ogulin

Tjedni izbjeglica

AKT ART – građanska inicijativa za civilno društvo, ljudska prava, aktivizam i kulturne djelatnosti iz Ogulina u koordinaciji organizacija civilnog društva za integraciju poziva vas na 5. tjedne IZBJEGLICAma koji  traju do subote 23. lipnja u šest gradova: Karlovcu, Novigradu, Ogulinu, Osijeku, Zadru, Splitu i Zagrebu.

Program u Ogulinu će se odvijati u gradskoj knjižnici i čitaonici sa slijedećim slijedećim rasporedom:

SRIJEDA 20.6.2018. 18 h
Projekcija dokumentarnog filma Okus doma

ČETVRTAK 21.6.2018. 18 h
Predavanje “Balkanska ruta” – Tovarnik, Opatovac i Slavonski Brod; izvješće s terena Valentine Cetinjanin, volonterke Hrvatskog Crvenog križa, GDCK Ogulin.

Tjedni IZBJEGLICAma! održavaju se povodom Svjetskog dana izbjeglica, koji se obilježava 20. lipnja, kako bi se upozorilo na tešku situaciji u kojoj se nalaze ljudi diljem svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove. UN-ova agencija za izbjeglice – UNHCR procjenjuje kako se u svijetu je trenutno 65.5 milijuna prisilno raseljenih osoba.

U Hrvatskoj je od 2004. godine do danas odobrena međunarodna zaštita za oko 560 ljudi, dok trenutno oko 300 tražitelja azila živi u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini. Iako je riječ o malom broju izbjeglica važno je raditi na kvalitetnom sustavu integracije i stvaranju društva koje je spremno prihvatiti i uključiti nove članove i članice.

Organizacije okupljene u Koordinaciji za integraciju, zajedno s partnerima iz drugih gradova, pozivaju vas na aktivnosti koje potiču kreiranje prostora susreta i razumijevanja između novih i starih članova društva, kako bismo zajedno gradili uključivo i otvoreno društvo.