Za velik broj djece nema mjesta u vrtićima, roditelji očajni: Grad prijatelj djece ne pomaže, preseljenje u Zagreb je sve izglednije?!

Za 185 karlovačkih mališana, po netom objavljenom Prijedlogu liste reda prvenstva, od jeseni će biti mjesta u nekom od vrtića, ali za njih čak 155 – neće. Najviše će mjesta biti za najmlađe: za godište 2016/2017 i 2017/2018 u oba vrtića bit će upisano 125 djece, dok je ispod crte ostalo 51. Za mališane rođene 2015/2016 30 je mjesta u oba vrtića, ali ih je 45 ostalo neupisano.

Rođeni 2014/2015 imaju najmanje slobodnih mjesta od jeseni, samo 7, dok ih je 39 ispod crte. Djeca godište 2013/2014, njih 12, također će u neki od vrtića u rujnu, ali ih je isto toliko ostalo neupisano. I 7 djece godište 2012/2013 će na jesen u vrtić, ali njih 8 ostaje neupisano. Jedini program u kojem nitko nije ostao neupisan jest Montessori program, za djecu od 3 do 6 godina, u koji je primljeno dvoje mališana.

Na ovakav prijedlog liste roditelji prigovore mogu podnijeti do 28. lipnja. Povjerenstvo će potom u roku od 8 dana odlučiti o njima i objaviti konačnu listu reda prvenstva.

Kako će ona izgledati, iako većih promjena vjerojatno neće biti, tek će se znati, no već sada su brojni roditelji ogorčeni jer za njihovo dijete mjesta u nekom od gradskih vrtića – nema. Među njima je i Suzana (podaci poznati redakciji), majka koja je od jeseni trebala ponovo na posao, a njeno dijete u vrtić. No, za njega nema mjesta.

– Zar se uza sve prostore koji u gradu zjape prazni jedan nije mogao prenamijeniti u privremeni vrtić pa se djeca iz Grabrika presele tamo, normalno se upiše kvota u vrtiće kao i svake godine, a onda se vrtić ruši i renovira? Uostalom, osobno znam hrpu pedagoginja bez posla ili na nekim nestalnim zamjenama pa zašto taj privremeni vrtić ne bi ostao stalan? Kronično ih nedostaje. U trenutku kad sam saznala da mi dijete nije primljeno u vrtić sam kontaktirala sve obrte za čuvanje djece u Karlovcu i svi do jednog su krcati. Nema mjesta. A cijena je 2.000kn po djetetu mjesečno!!! Tko si to može priuštit danas? Ali nemamo izlaza. Očajni smo jer opcija B je ostati bez posla. Pa ćemo dizati kredite da nam netko čuva djecu jer Grad prijatelj djece nam na niti jedan način ne pomaže – niti subvencijama za vrtiće niti dovoljnim brojem objekata niti ničim!!! Ali dobro, Zagreb je blizu, preseljenje tamo sve je izglednije. Poslova nema, dovoljno vrtića nema, kina nema… Što ima za nas mlade obitelji? Zeleni parkovi i rijeke 3 mjeseca u godini? Pih! Pametnom dosta, zaključila je ova majka.(Kaportal)

Facebook Comments