Aktualno Županija

Vatreni pozdrav ljetu – tisuće Karlovčana i gostiju našeg grada uživali uz krijesove, vatromet, ulične zabavljače i koncerte

Još daleke 1779. godine gorjele su ivanjske vatre na obali Kupe – možda i prije, ali za tu godinu postoji i pisani trag – a sve do danas ostala je to jedna od najčvršćih karlovačkih tradicija. Mijenjaju se vremena, vlasti i sistemi, ali krijesovi svake godine okupe veći dio grada na Baniji, Gazi i mostu koji ih spaja.

Bilo je tako i ove godine, možda i desetak tisuća Karlovčana i gostiju našeg grada (sve veći broj turista očitovao se i na krijesu, pa smo primijetili brojne strane goste) uputilo je vatreni pozdrav novom ljetu. Čiji je krijes bio ljepši, veći, čiji je ljepše gorio, a čiji duže izdržao – priče su to kojima će se Banijanci i Gažani podbadati do sljedećeg Ivanja. No, svi su uživali uz pogled na ivanjske vatre na kupskim obalama, praćene lijepim vatrometom koji je imao raskošan i spektakularan završetak.

Gažani su, pak, bili uspješniji u tradicionalnim nadmetanjima – u nogometu su slavili s čak 5:0, a potom na sredini mosta, na svojevrsnom službenom otvaranju manifestacije, u oba navrata “odvukli” Banijance na svoju stranu u povlačenju užeta.

Brojne posjetitelje animirali su ulični zabavljači, podignut je i Ivanjski tabor (Dubovački streličari i Bratstvo sv. Mihovila), na Gazi su nogomet zaigrale i djevojke, a nakon svega uslijedila je i dobra zabava uz koncert Crvene jabuke.

Ivanjski krijesovi ujedno su i početak vrlo bogatog ljetnog programa – “špica” će trajati do 13. srpnja i u tom periodu s više od 100 događanja (kulturni, zabavnih, glazbenih i sportskih, od kazališnih predstava i koncerata do uličnih manifestacija) Karlovac će proslaviti svoj 439. rođendan, no zabavno karlovačko ljeto nastavlja se i nakon toga uz Riječno kino, Međunarodni jazz festival, Dane Radićeve… (kaportal.hr)