Aktualno Županija

Bez mjesta u vrtićima, za sad, ostalo 100 mališana – iz Grada obećali: Pokušat ćemo upisati što više djece

– Ostalo je 100 djece ispod crte, koji ispunjavaju uvjete za upis, a još 50-ak je onih kojima ne rade oba roditelja, nemaju prebivalište u Karlovcu, odnosno, ne zadovoljavaju sve tražene uvjete. Ne mogu prejudicirati koliki će to broj biti na jesen, ovisi o upisima. Kad prođu i vidimo kakva je situacija u drugim vrtićkim objektima da li imamo još mogućnosti, dodatnih prostora, ići ćemo s novim razgovorima s roditeljima i pokušat ćemo najveći mogući broj riješiti, kazala je na današnjoj pressici dogradonačelnica Andreja Navijalić, zamolivši sve za razumijevanje.

Iduće pedagoške godine u karlovačkim vrtićima bit će manje mjesta zbog rekonstrukcije Dječjeg vrtića Grabrik,ali i znatno većeg broja prijavljene djece: lani ih je bilo 388, ove godine 458.

– Ove godne bit će upisano 218 djece, za sada, u vrtiće. 30 je djece s teškoćama, 4 imaju direktan upis, to su djeca koja također ulaze u naše programe i mi smo ponosni i na to što smo integrirali djecu s teškoćama u redovan 10-satni program. Prošle godine upisano je 285 djece, u svim objektima koji su bili u funkciji pa onda bojka od 218 djece i nije tako malena. Molim još jednom za razumijevanje i nadam se da ćemo naći što više alternativnih prostora kako bi se što više djece upisalo u vrtiće, poručila je Navijalić.

Kazala je kako je u starijim odgojnim skupinama vrlo mali broj djece ostao neupisan, te da kod onih najmanjih, po dosadašnjim iskustvima, često pada broj upisanih jer se nađe alternativno rješenje unutar obitelji, pa da će na jesen vjerojatno biti dodatnih mjesta.

– Trenutno se podnose prigovori na liste, kad prođe rok žalbe, bit će objavljene konačne liste. Roditelji će biti pozivani da dođu upisati dijete i kako se iznađe mogućnost upisa, otvorenih novih mjesta za djecu, tako će se lista pomicati, najavila je Navijalić.  (kaportal.hr)