Aktualno Sport

Islanđani se nadaju: ‘Zar ćete stvarno odmarati pola momčadi?’

EKSKLUZIVNO: ZLATKO DALIĆ U POSLJEDNJI TRENUTAK BIO PRISILJEN NAPRAVITI PROMJENU Islanđani se nadaju: ‘Zar ćete stvarno odmarati pola momčadi?’

rvatska je ponovno svjetski hit! Dalićevi Vatreni pred potvrdom su prvog mjesta u skupini D, u utakmici 3. kola Svjetskog prvenstva protiv Islanda. Gledamo prema Danskoj ili Francuskoj u osmini finala, a nepoznanica je i večerašnjih prvih 11 koje će činiti čak devet igrača s klupe! Prijenos treće utakmice Hrvatske (20.00) i sva događanja iz vatrenog Rostova pratite na portalu SN.
HRVATSKA – ISLAND (20.00)

HRVATSKA: L. Kalinić, Pivarić, Ćaleta-Car, Ćorluka, Jedvaj, Badelj, Modrić, Perišić, Kovačić, Pjaca, Kramarić

ISLAND: Halldorsson, Magnusson, R. Sigurdsson, Arnason, Saevarsson, Hallfredsson, Bjarnason, G. Sigurdsson, Gunnarsson, J. Gudmundsson, Finnbogason

– Imate sjajnu ekipu, ali bez Mandžukića, Rakitića ili Modrića to nije ista momčad,” dodao je kazavši kako je u ožujku ove godine nakon utakmice Kosovo – Island posjetio Hrvatsku.

16.00: ŠANSA ZA DOKAZIVANJE Ova je utakmica prigoda pojedinim igračima da pokažu Daliću kako mogu imati mjesto momčadi i kad je najbolji sastav, te da zaoštre konkurenciju i izborniku daju misliti. Pojedinima, koji manje igraju, možda će danas biti i jedine minute u Rusiji pa ih valja iskoristiti na što bolji način.

14.00: Sportske novosti prve doznaju sastav za Island, a vijest dana je – Luka Modrić definitivno igra u prvoj postavi protiv Islanda!

Zlatko Dalić održao je sastanak s igračima i objavio početni sastav u kojem će biti dva startera iz susreta s Argentinom; Ivan Perišić, kojeg je izbornik ionako mislio poslati na teren, i – Luka Modrić.
Luka Modrić na kraju je postao najveća enigma utakmice Hrvata i Islanđana, što je krajnje neobično, osim ako se iza kulisa nisu događale igre, pritisci na izbornika Zlatka Dalića i HNS. Argentina je uvijek bila moćna u FIFA-i, mnogi žele da Leo Messi i dalje ostane u turniru, pogotovo moćni sponzori koji stoje iza Gauča i FIFA-e, i jedan isti, proizvođač sportske opreme – gle čuda – Reala. Kako drugačije protumačiti da dan prije utakmice hrvatski izbornik ni javno na press konferenciji, ni u privatnim komunikacijama, ni igračima, nije htio kazati hoće li kapetan predvoditi momčad.

– Složit ćemo ekipu na sastanku na dan utakmice, ne zamaramo se ni sa kim drugim nego samo sa sobom. Nije lijepo govoriti da igraju rezerve, to je Hrvatska. Svakom igraču vjerujem, idemo u utakmicu na isti način kao protiv Nigerije i Argentine, znate moju praksu, oprostite, ali ne mogu vam to sada priopćiti – rekao je Dalić novinarima i tako pojačao dojam o misteriju tamo gdje nikad ne bismo pomislili da će ga biti.
Budući da je odlučio odmoriti petoricu koja imaju jedan žuti karton, Rakitića, Vrsaljka, Mandžukića, Brozovića i Rebića, koji je pritom i ozlijeđen, ali i niz drugih igrača poput Lovrena, Strinića, po najavama i golmana Danijela Subašića, iako upravo vratari najmanje fizički trpe, logično je da predah dobije i najstariji igrač u terenu, kapetan, koji je u prve dvije utakmice vukao. Što da se u takvoj utakmici, kad bi igrao s pričuvama, ozlijedi? Koliko bi onda vrijedilo odmarati devetoricu?

A čim Dalić nije dao decidiran odgovor igra li Luka, ostavio je otvoren da ga zaista pošalje na travnjak. Priče su iz tabora Vatrenih da bi sam Modrić volio dio utakmice boraviti na terenu s objašnjenjem da održi natjecateljski tonus, no je li najbolje da to bude od starta, kad je protivnik “nabrijan” i svjež?
Definitivno ne bi čudilo da je Dalić imao određene pozive, da bi nam FIFA mogla zamjeriti B momčad, što za nastavak prvenstva nikako ne bi bilo dobro. Unatoč VAR-u, suci su i dalje faktor koji nije nebitan. Ako Modrić povede ekipu, eventualne strijele bile bi manje otrovne jer postava s njim i bez njega drugačije zvuči. Što ne znači da će Hrvatska biti poražena ili da ne može dobiti Island i s B sastavom.

Izbornik nam je kazao kako planira u startnih 11 staviti dvojicu iz prve momčadi, a ostali će svi biti novi. Ivan Perišić nema zamjenu na krilu i zacijelo će igrati, pa tko je taj drugi? Modrić? Ili ipak ne? Istina, i Kramarića se može smatrati igračem prve postave, barem je bio s Nigerijom.

S najvećom zebnjom odluku o Modriću čeka Filip Bradarić, on i Dominik Livaković, dvojica HNL-ovaca, mogli bi ostati po strani. No, ako i ne krene za vjerovati je da će Bradarić dobiti šansu tijekom susreta.
Hrvatskoj trebaju raspucani napadači, čak ni u dvije pobjede nad Nigerijom i Argentinom to nije imala, osim gola Rebića, zato je Island utakmica koja u žarište baca Pjacu, Kramarića i Perišića, tehnički i trkačke moderne špice koji trebaju nositi kvalitetu igru retuširane ekipe. Za Vatrene je dva gola dao Modrić, po jedan Rakitić, Rebić i autogol Etebo. Niti spomenuti trojac – pritom je Pjaca simbolično igrao – ni Mandžukić još nemaju ime među golgeterima. Bez topnika kojem će krenuti veliki rezultati rijetki su kao zgodici na lotu. Njih trojica imaju u zadaći riješiti Island.
Obrana Jedvaj, Ćorluka, Ćaleta-Car, Pivarić trebala bi u skoku solidno parirati sjevernjacima koji su posebno jaki u centaršutovima nogom i ubačajima rukom. Osim ako izbornik kao drugog iz prve ekipe ne stavi Domagoja Vidu, da “učvrsti” zadnji red jer tandem Ćorluka – Vida odigrao je mnogo utakmica zajedno, a Dalić je kazao da je najvažniji zadatak igrati dobru defenzivu i ne primiti pogodak. Ostankom Vide u postavi ne bi bilo mjesta za Ćaletu-Cara.
Šansa je Mateu Kovačiću da se razigra i “šarmira“ izbornika za poneku minutu više u nastavku turnira. Ne bude li danas odigrao pravu utakmicu, Kovačić se vjerojatno može pozdraviti s ičim zapaženijim u Rusiji, osim u slučaju “epidemije ozljeda“. Upravo u Reykjaviku u lipnju 2017. imao je jedan od nastupa koji su mu srozali status u nacionalnoj vrsti.

Za Pjacu i Kovačića Island je posebno bitna utakmica, to su mladići koji bi konačno iz kategorije “obećavaju“ trebali prijeći na razinu “daju“. Pjaca je još na Euru bio špica u koju se “zaljubilo“ pola Starog kontinenta, da bi nakon dvije godine uglavnom provedene u “kalvariji“ stigao na novi početak. (jutarnji.hr)