Aktualno OG sada Ogulin

Upisi u 1. razred srednje škole u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana

“Od sljedeće školske godine, osim promjene naziva škole, novost je uvođenje programa jezične gimnazije. Što se tiče gimnazijskih programa, planiran je upis učenika u 1 razred opće gimnazije (20 učenika) i 1 razred jezične gimnazije (20 učenika). Oba gimnazijska programa su vrlo slična, koriste se isti udžbenici. U jezičnoj gimnaziji je povećan broj sati prvog i drugog stranog jezika, a smanjen broj sati matematike u prvom i drugom razredu, geografije u trećem razredu odnosno povijesti u četvrtom razredu, a informatika se uči u drugom razredu. U jezičnoj gimnaziji u trećem i četvrtom razredu umjesto jednog prirodoslovnog predmeta (fizika, kemija, biologija) mogu se birati prošireni programi iz stranih jezika. Prvi strani jezik u pravilu je nastavak učenja onog jezika kojeg su učenici učili u osnovnoj školi, a u program učenja drugog stranog jezika učenici se uključuju kao početnici ili nastavljači”-rekla nam je ravnateljica Sanja Dubić.

Što se tiče strukovnih programa, od školske godine 2018. /2019. učenici se u zanimanja ekonomist i prodavač upisuju prema novim strukovnim kurikulumima. Prema novim kurikulumima predviđen je veći broj sati vježbi u strukovnim predmetima. U svaki razred se upisuje po 20 učenika. Za upis se učenicima također nudi i zanimanje hotelijersko-turistički tehničar (20 mjesta).
Učenici koji žele promijeniti prvi strani jezik (npr. u osnovnoj školi su učili njemački jezik, a u srednjoj žele da im prvi strani jezik bude engleski), moraju pristupiti provjeri predznanja tog jezika.
O svim programima i zanimanjima te uvjetima upisa više informacija se može naći na web stranici: http://www.gimnazija-bfrankopana-ogulin.skole.hr.