Aktualno OG sada Ogulin

Niz projekata Udruge Radost

Vodstvo udruge “Radost” aktivno radi na cijelom nizu projekata. Projekti “To To tolerancija” i “Poštujmo različitost”, realizirani tijekom prošle godine, koji su za cilj imali razvoj, prihvaćanje i razumijevanje posebnih potreba djece s teškoćama u razvoju uspješno su okončani. Financijski su ih podržali Karlovačka županija i Grad Ogulin. Kroz 16 radionica, održanim u osnovnim i srednjim školama na području Ogulina, Duge Rese i Karlovca, dan je doprinos socijalnoj integraciji djece s teškoćama u razvoju i unaprijeđenju tolerancije unutar obrazovnog sustava i šire.
Čelni ljudi udruge pripremili su za tekuću godinu nove projekte, „JA imam PRAVO na PRAVO JA“ i “Suradnjom do tolerancije“, čiju realizaciju će financijski pratiti Karlovačka županija i grad Ogulin. Provoditi će se u područnoj školi OŠ “Josipdol” u Oštarijama i ogulinskoj Obrtničkoj i tehničkoj školi. Kroz ukupno 14 radionica, metodom izlaganja i dijaloga, učenike će se suočiti s problemima u komunikaciji s učenicima s teškoćama te ih voditi u pronalasku rješenja.
Iz udruge doznajemo kako su se ove godine odlučili okrenuti i EU fondovima, pa su tako na Europski socijalni fond kandidirali, u partnerstvu s Udrugom slijepih Ogulin, projekt “Korak naprijed – zajedno”. Njime će se nastojati spriječiti institucionalizacija korisnika, omogućiti njihov samostalniji život, te osigurati veća uključenost u zajednicu. Ukoliko sredstva budu odobrena predviđeno je zapošljavanje psihologa, fizioterapeuta, njegovatelja, voditelja projekta i koordinatora koji će pružati usluge krajnjim korisnicima projekta. Obuhvaćeno je ukupno 36 korisnika iz obje udruge, a za provedbu je od donatora zatražen iznos od oko 1.200.000,00 kn.
Iz istog Fonda udruga planira povući sredstva za razvoj osobne asistencije za osobe s invaliditetom, a u pripremi je i projekt „Različiti a jednaki“ koji će biti prijavljen na adresu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Provodio bi se u osnovnim školama u Plaškom i Saborskom sa ciljem povećavanja mogućnosti djece i mladih da izvan redovitoga odgojno-obrazovnog sustava steknu znanje, vještine i usvoje primjerena stajališta te poboljšaju kvalitetu života, a u skladu sa svojim interesima i sposobnostima.
Od jeseni će se članovi ove vrijedne udruge uključiti i u aktivnosti u sklopu projekta Pučkog otvorenog učilišta “OG glas MUK – Glas mladih Ogulina u umjetnosti i kulturi”.
Iz svega navedenog možemo jedino zaključiti kako uložen trud i rad, prije ili kasnije, urodi baš ovakvim plodovima, a članovima udruge poželjeti puno uspjeha u daljnjem radu.