Aktualno OG sada Ogulin

Obilježavanje Dana Nikole Tesle u Plaškom

Danas se u organizaciji Udrge Slobodna škola, u Plaškom obilježava  Dan Nikole Tesle, odnosno 162. obljetnica rođenja velikog izumitelja čiji korijeni putem prošlosti sežu i do Plaškog.

Sve je počelo u 9 sati, izletom na vrelo Dretulje  i Školom u prirodi, edukativno-kreativnom  radionicom, pod vodstvom Isidore Popović.
Isidora ja djecu povela u svijet biljaka i prirodne baštine ovoga kraja. Aktivnost je bila prilagođena svim uzrastima.

Od 10-12 sati održan je sajam proizvoda lokalnih OPG-a i rukotvorina umjetnika i hobista na centralnom trgu, tržnici ispred crkve.

Tijekom poslijepodneva upriličuje se otvorenje izložbe fotografskih uradaka u Domu kulture, te akrobatske vještine akrobatsko plesne skupine Plaški.

U Domu kulture održat će se predavanje Prof. dr. sc. Mirka Butkovića na temu:  STEM I NIKOLA TESLA, u kojem će  objasniti što je to STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) i istaknuti njegova važnost u školskim sustavima. U predavanju, kako nam  je rekao,  opisuje kako je Nikola Tesla u karlovačkoj gimnaziji zavolio fiziku i eksperimente u fizičkom laboratoriju, kako je inzistirao na studiju tehnike usprkos želji roditelja da studira teologiju i konačno uspio. Na kraju predavanja iznijeti će prijedloge za STEM u hrvatskom školstvu.

Od 17:30 sati možete pogledati  akrobatsku izvedbu mladih djevojaka  skupine AcroOrca Plaški, polaznica aktivnosti akrobatske rekreacije udruge Sloboda škola unutar projekta „Aktivno i kreativno-zajedno“, a sve završava u 18:00 sati na veselom pikniku na otvorenom  za sve, u centralnom parku Plaški.