Aktualno OG sada Ogulin

Prvi odgovor na Božinu priču

Ogportal je nedavno objavio članak o brojnim inspekcijskim nadzorima, u ugostiteljskom objektu Snoopy, vlasnika Bože Bulića. Zbog iznimno velikog zanimanja i burnih reakcija koje je članak izazvao kod naših čitatelja, i na portalu i na Facebooku, poslali smo upit na nekoliko adresa, odnosno ministarstava, zamolivši da nam odgovore na sljedeća pitanja:

1. Koliko puta su djelatnici došli u kontrolu ugostiteljskih objekata na području grada Ogulina posljednjih godinu dana i u koliko je ukupno objekata proveden nadzor?

2. Da li inspekcije izlaze na teren po anonimnim prijavama?

3. Možete li nam komentirati konkretan slučaj o kojem smo pisali?

Upit smo poslali na ministarstva nadležna za sljedeće inspekcije: građevinsku inspekciju, inspekciju rada, sanitarnu,  tržnu, carinsku i  protupožarnu inspekciju.

Prvi odgovor stigao nam je iz kabineta ministra  rada i mirovinskog sustava. U njemu stoji:

“Poštovani,

u pogledu Vašeg upita o brojnim inspekcijskim nadzorima u jednom ogulinskom ugostiteljskom objektu, obavještavamo Vas da inspektori rada Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Inspektorata rada, obavljaju inspekcijske nadzore u pravilu po službenoj dužnosti, pri čemu se kontinuirano planira obavljanje nadzora i povodom različitih zaprimljenih predstavki (i anonimnih) kojima se ukazuje na moguće povrede propisa iz njihove nadležnosti.

Prema podacima kojima raspolažemo, inspektori rada Inspektorata rada, Područnog ureda Zagreb, Ispostave u Karlovcu, koji su mjesno nadležni obavljati inspekcijske nadzore i na području grada Ogulina, tijekom 2017. i prvih šest mjeseci 2018. su okončali 75 inspekcijskih nadzora kod poslodavaca koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva odnosno djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (u skladu s Odlukom o nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. – NKD 2007.).

Od toga broja, dva su inspekcijska nadzora obavljena kod navedenog poslodavca, i to jedan u 2017. i drugi u 2018. godini, a u tim inspekcijskim nadzorima na okolnosti koje su nadzirane nisu utvrđene povrede propisa iz nadležnosti inspektora rada. S poštovanjem, Kabinet ministra”.

Ostale odgovore-očekujemo.