Aktualno Županija

Vijeće “oduzima” priznanje Jelki Glumičić: Ovo je novi moment, nismo znali za njene izjave, mladi smo

Karlovačko vijeće sutra će “oduzeti” Plaketu Grada Jelki Glumičić i to dva dana prije nego joj je trebala biti uručena.

Na sjednici će vijećnici promijeniti odluku o dodjeli javnih priznanja koju su jednoglasno donijeli 19. lipnja pa iz nje maknuti Glumičić, dok će ostalih desetero laureata svoje nagrade dobiti.

Najavili su to danas gradonačelnik Damir Mandić i predsjednica Vijeća Marijana Tomičić, samo par sati nakon što je gradski HDZ priopćenjem poručio da je protiv dodjele priznanja Jelki Glumičić, te dan nakon što je Vijeću stigao prigovor 16 udruga proisteklih iz Domovinskog rata, popraćen dokumentacijom. Odnosi se na medijske izjave Jelke Glumičić o Domovinskom ratu, stare više od 10 godina, za koje nitko tko je odluku o dodjeli javnih priznanja donosio – nije znao.

-To je novi moment za koji i kao Odbor za javna priznanja i Gradsko vijeće nismo znali. Dobili smo niz dokumentacije iz pisanih medija, izdvojit ću ovu koja je indikativna: “Smatram da je operacija Oluja najveća sramota za Hrvatsku koja je izvedena u tipičnom fašističkom maniru.” Sazvala sam hitnu sjednicu Odbora za javna priznanja sinoć, bilo nas je četvero od pet članova, imali smo dugu raspravu i zaključili da je to novi moment, da je u potpisu 16 udruga proisteklih iz Domovinskog rata i nismo mogli zanemariti tu činjenicu, poštovali smo proceduru i odlučili, s 3 glasa za, jedan je bio suzdržan, da se ovaj prigovor prihvati i na Vijeće da nova točka dnevnog reda. Svi materijali vezani uz novu odluku su na web stranici Grada, vijećnici i javnost ih mogu vidjeti, izjavila je Tomičić.

Odgovarajući na pitanje kako je to “novi moment” kada se radi o javnosti dobro poznatim izjavama, kazala je da u prijedlogu za dodjelu javnog priznanja Jelki Glumičić “uopće nije bilo navedeno to, govorilo se isključivo o djelovanju J. Glumičić kroz humanitarni rad i u Odboru za ljudska prava”.
– Vi morate uzeti u obzir da ovo Gradsko vijeće ima jako puno novih vijećnika koji su mahom sve mladi ljudi, i ja sam u to doba bila mlada i ne mogu se sjetiti tih izjava. Da smo ovo znali, da su nas na ove izjave na vrijeme upozorili, sigurno ne bi bila takva odluka ni moja osobna. Zahvalna sam da smo dobili ovu novu informaciju, osobno razmišljam o Domovinskom ratu kao pravednom i legitimnom, u kojem su naši branitelji podnijeli veliku žrtvu. Ovo je potpuno novi moment i morali smo poštivati proceduru i reagirati na drugi način, izjavila je Tomičić, inače i predsjednica Odbora za javna prinanja u kojem su i Ljiljana Ščedrov, Nikola Dragić Krivokuća, Dubravko Strnić i Zoran Vučinić.

Nije izravno odgovorila što misli o bilo kojem gradskom vijeću koje donose odluku o dodjeli javnih priznanja pa ju onda mijenja, zahvalivši ponovo udrugama na informaciji spomenula i Udrugu roditelja poginulih branitelja, te potvrdila da je i predsjednica te Udruge, gradska vijećnica vladajuće koalicije HDZ-HSLS bila među vijećnicima koji su jednoglasno izglasali odluku o dodjeli javnih priznanja.

Da se na sjednici Kluba vijećnika HDZ-HSLS uoči te sjednice u lipnju raspravljalo o svim točkama pa i onoj o dodjeli priznanja, potvrdio je gradonačelnik Damir Mandić, no “nitko na tom Klubu nije izišao s ovakvim informacijama”, kazao je da razumije i Odbor “jer oni nisu istražitelji”, te da za sporne izjave J. Glumičić on nije znao.

– Iskreno mi je žao što ovaj prigovor nije iskomuniciran prije jer ne bi dovodili u pitanje ni samu odluku Gradskog vijeća, a u konačnici bi i situacija, u ovom slučaju prema Jelki Glumičić, bila malo jasnija i malo čistija. Što se mog osobnog stava tiče, kad sam vidio tu dokumentaciju, ostao sam šokiran nekim izjavama J. Glumičić. Ne oduzimam nikome pravo da ima svoj stav i mišljenje, ali neke stvari vezane uz Oluju i Domovinski rat mislim da su stvarno neprihvatljive. Da sam imao te informacije prije, sugerirao bih da ne idemo putem plakete za J. Glumičić, izjavio je Mandić, ponovivši da mu je žao što je do svega ovoga došlo jer misli da to nije dobro ni za sustav nagrađivanja, ni za one koji bivaju nagrađeni.

Kao predsjednik karlovačkog HDZ-a, pak, potvrdio je da je Predsjedništvo raspravljalo o prigovoru udruga na priznanje Jelki Glumičić i zaključilo da se “ide u smjeru da se povuče odluka o plaketi”. (kaportal.hr)