Aktualno Sport

‘Mislim da se takav penal u finalu ne sudi!’; OSTAJE LI IZBORNIK? Odgovor bi nas mogao zabrinuti…

DALIĆU PLJESKALA CIJELA DVORANA ‘Mislim da se takav penal u finalu ne sudi!’; OSTAJE LI IZBORNIK? Odgovor bi nas mogao zabrinuti…

Zlatko Dalić prvi je došao pred novinare i odmah čestitao Francuskoj na naslovu.

Potom su krenula pitanja…

Dva kontroverzna gola su vas koštala, što mislite o njima, posebno o kaznenom udarcu?

– Igrali smo dobro, imali punu kontrolu, a onda se dogodio prekid s autogolom. Vratili smo se u igru, u život, dominirali, pa nas je zadesio penal. Ne znam, nikad ne komentiram suđenje i suce, no mislim da se u finalu SP-a takav penal ne sudi. No, to ne umanjuje pobjedu Francuske, naglasio je hrvatski izbornik i nastavio:

– Možda smo imali nesreće, nakon što smo prvih šest utakmica imali sreće, možda je tome taj balans. Možda je ovo i naša najbolja utakmica na SP-u, imali smo kontrolu, ali primili smo golove kakve smo primili. A to Francuska kažnjava. Tužni smo, ali moramo biti ponosni na ovo što smo napravili.

Jeste li spremni nastaviti s reprezentacijom?

– Ono na što sam spreman je odmor. Bila su to naporna dva mjeseca. Sretan sam zbog ovog vremena što smo proveli skupa, no sad ću uzeti “time-out”. Nikad nisam odluke donosio preko noći. Sad razmišljam samo da se sretno vratim u Hrvatsku i da se odmorim.

Što vam je nedostajalo za bolji rezultat i kada ste pomislili da je gotovo?

– Nedostajala je ta mala doza sreće, pogotovo kod prva dva gola, jer dominirali smo cijelo vrijeme i imali kontrolu, nikakve opasnosti za naš gol nije bilo. Nisam gubio nadu do četvrtoga gola, no teško je bilo očekivati da se peti put vratimo. Teško smo mogli nadoknaditi izgubljenu energiju. Dali smo drugi gol slučajno, na Mandžukićev presing, a ne akciju, bilo je jako teško nešto napraviti protiv takve momčadi kao što je Francuska. Sve u svemu, dobra utakmica s naše strane, ali primili smo četiri gola, a tada ne možeš očekivati da ćeš ostvariti dobar rezultat.

Što ste rekli igračima u krugu nakon utakmice?

– Svi su bili tužni, ali rekao sam im da dignemo glave, da nemamo razloga biti tužni nego ponosni što smo pokazali na ovom turniru. Da nam je netko ponudio da budemo drugi prije početka, bilo bi to fantastično. No, s obzirom na našu igru u finalu i krajnji rezultat, ostaje žaljenje. Vjerovali su igrači u sebe, dali sve od sebe. Bili smo dostojanstveni u svim pobjedama, moramo i u porazima, respektirati rezultat koji smo postigli.

Je li vas iznenadila nagrada Luki Modriću?

– Ako nismo osvojili titulu prvaka, drago nam je jako da je Luka najbolji igrač Mundijala. Stvarno zasluženo, jer odigrao je sjajan turnir. To nam je pohvala za cijelu momčad, koja je iznjedrila Luku, a on je odradio lavovski dio posla. Zaslužena titula, svaka mu čast na tome.

Rekli ste da se onakav penal ne sudi u finalu, ali nije ga dosudio sudac, nego VAR. Što općenito mislite o VAR-u?

– Nemojte, molim vas, da bude da sam nešto negativno govorio o sucu. To je samo moje razmišljanje, poštujem suce, obavljaju svoj posao kako su vidjeli. Ne mislim biti negativan, tako je bilo i gotovo. A VAR? Kad je u tvoju korist dobar je, a kad nije – nije dobar. Ali je dobar za nogomet.

Ovaj SP se pokazao jako motivirajućim za male momčadi. Što kao izbornik najmanje europske države koja je došla do finala možete poručiti Gruziji?

– Na našem busu piše, ‘mala zemlja, veliki snovi’. I to je sigurno dobra poruka za sve. S dobrim radom i dobrim igračima može se do rezultata, samo treba u to vjerovati i puno se toga treba poklopiti. Sjajna je to poruka, za Hrvatsku, i za Gruziju. Trebate imati san i ambiciju, za njom ići, pratiti je, pa će se ostvariti, u nogometu ili drugim stvarima. Treba vjerovati. Ja sam i kod 1-4 malo vjerovao, nisam bio do kraja poražen. No, to je život, poručio je gruzijskom kolegi Dalić i kako je to bilo posljednje pitanje, održao završnu riječ:

– Hrvatska je bila sjajna na SP-u. Zahvaljujem svima što su napravili i na kraju jedino mogu reći da sam ponosan na igrače, momčad i svoju zemlju – rekao je Dalić i pobrao pljesak nekoliko stotina novinara u dvorani za konferencije. (jutarnji.hr)