Aktualno OG sada Ogulin

Astronomska ljetna škola

Zagrebačka Zvjezdarnica tijekom kalendarske godine organizira tečajeve astronomije, radionice za mlade, seminare za nastavnike, javna predavanja za ljubitelje astronomije, znanstvene konferencije, a posebno je znana Astronomska ljetna škola koju organiziraju svakog ljeta (sredinom srpnja) za učenike osnovnih (od petog do osmog razreda) i srednjih škola.

Prva Astronomska ljetna škola održana je davne 1968. godine u Primoštenu. Dugi niz godina Škola je održavana na otoku Prviću i Brodarici kod Šibenika, a od 2013. godine Škola se održava u Josipdolu  kraj Ogulina. Obično sudjeluje oko 50 djece iz cijele Hrvatske i inozemstva, kao i 10 voditelja i demonstratora, a kao predavači uvijek sudjeluju i cijenjeni sturučnjaci iz područja astronomije. U sklopu organiziranja Škole, svim sudionicima nastojie osigurati simbolične poklone, a najuspješnijima u radu i prigodne nagrade.

Ove godine Škola se održava u Josipdolu, od 15. do 22. srpnja. U petak će polaznici škole posjetiti  Ogulin, gdje će im domaćin biti Rajko Sušanj. Odvest će ih na Sabljake i u večernjim satima, nakon šetnje gradom, organizirati motrenje neba.