Aktualno Županija

Sve hrvatske županije u debelom minusu, Ribnik među samo tri općine bez ijednog rođenog djeteta u 2017.

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prirodnom kretanju stanovništva u 2017. godini i oni su, nažalost, očekivano, katastrofalni. Sve hrvatske županije su u debelom minusu kada je u pitanju odnos novorođenih i umrlih, od Ličko-senjske s vitalnim indeksom 44,1 (44,1 rođeni na 100 umrlih) pa do Međimurske koja jedina naizgled malo bolje stoji, ali i to je dovoljno tek za omjer od 90,5 rođenih na 100 umrlih.

U Karlovačkoj županiji u 2017. godini na svijet je došlo 947 novih stanovnika, a umrla je čak 1.851 osoba, što nas vrlo tijesno drži iznad granice od 50%, ali i dalje u debelom i katastrofalnom demografskom minusu.

Dakako, u debelom su minusu i svi gradovi i općine Karlovačke županije. Pritom je najtragičniji slučaj Ribnika u kojem se tijekom prošle godine nije rodilo niti jedno jedino dijete (a to, nažalost, i nije prvi puta u posljednjim godinama), čime je ta općina jedna od samo tri od ukupno 528 hrvatskih gradova i općina koje nisu imale niti jedno rođenje u 2017. godini (preostale dvije su Lećevica i Sućuraj, obje u Splitsko-dalmatinskoj županiji).

Najviše djece rođeno je, razumljivo, u županijskom središtu Karlovac – 421, ali sa 752 umrla i Karlovac je u velikom minusu. Od gradova Karlovačke županije najtragičnija je situacija u Slunju sa 31 rođenim i 94 umrlih odnosno vitalnim indeksom 33. “Najbolji” rezultat ima Duga Resa u kojoj je rođeno 99, a umrlo 142 ljudi što da je vitalni index 69,7.

Kod općina, izuzevši spomenuti Ribnik koji vitalni indeks i nema jer nema rođenih, najgora je situacija u Bosiljevu sa 3 rođena i čak 24 umrla (vitalni indeks 12,5), dok, iako i dalje u znatnom minusu, najbolje stoji Draganić koji sa 28 rođenih i 34 umrla ima relativno podnošljiv vitalni indeks od 82,4.
Ako se potrudimo pronaći još koju relativno dobru vijest onda bi to mogao bit mali baby boom u Saborskom. Ova općina proteklih je godina često bila rame uz rame s Ribnikom na samom hrvatskom dnu, no u 2017. godini rođeno je čak 7 beba! (KAportal.hr)