Aktualno Sport

Hrvatska lovi veliko finale protiv Srbije: ‘Vrlo su nezgodni, ali znamo da ih možemo dobiti’

UŽIVO OD 20.30, ‘EL CLASICO’ U VODI KOJI SE NE PROPUŠTA Hrvatska lovi veliko finale protiv Srbije: ‘Vrlo su nezgodni, ali znamo da ih možemo dobiti’

Hrvatska vaterpolska reprezentacija večeras u okršaju protiv Srbije lovi finale Europskog prvenstva u Barceloni. Susret je najavio hrvatski reprezentativac Marko Macan, a tekstualni prijenos spektakla UŽIVO pratite na portalu Sportskih novosti od 20.30 sati.
El Clasico u Barceloni. No ne na Camp Nouu i ne na travi; na Montjuicu i u vodi. Hrvatska i Srbija u vaterpolu, to nikada nije ni dosadno ni loše. Ne može biti. Pa taman da igraju revijalnu utakmicu, a ne susret polufinala nekog velikog natjecanja, odnosno prvu utakmicu koja izravno vodi u borbu za medalju, samo je pitanje kojeg premaza. A baš će to večeras baš dati bazen Bernat Picornell.

Pozitivna nervoza

Nema puno ni vremena ni mjesta za analizu četvrtfinala protiv Crnogoraca. Šteta, jer i o tome bi se dalo danima pisati. Uostalom, bila je to daleko najbolja utakmica cijelog dosadašnjeg euroturnira u Barceloni. Susret u kojem smo Crnu Goru zavili u crno, iako – moglo je biti i obratno. Bila je to utakmica s igrom živaca, pobjedom na mišiće, da, i užasavajuće lošeg suđenja, ali nećemo o ljudima u bijelom. Rijetko ih spominjemo, pa nećemo ni sada.
– Bilo je malo nervoze uoči te utakmice, moram priznati, ali pozitivne – o četvrtfinalu će Marko Macan, pouzdana obrambena stijena Ivice Tucka.

– Ne mogu reći da nas je nečega bilo strah. Jednostavno smo htjeli tu utakmicu što prije odigrati.

To možemo razumjeti. To je ipak ono prokletstvo tri slobodna dana. Koliko to možda bilo dobro za odmor i pripremu četvrtfinala, toliko sati i dani sporo prolaze.

– Jedva smo čekali jer želimo igrati, želimo pokazati da smo najbolji. Zato jedva čekamo Srbiju.

Ako su Crnogorci bili nezgodni, što li tek onda reći za Srbiju? Oni su pak pokriveni na svim mjestima, slabu im je točku nemoguće pronaći. Daleko su tvrđi orah, puno kompletnija momčad od Crnogoraca.

– Puno su nezgodniji. U konačnici, oni su, uz nas, i najveći favorit za osvajanje zlata. To se zna i nema potrebe skrivati. Vrlo nezgodna momčad. Znamo ih već napamet. Znamo i da smo ih dvaput već ove godine dobili, pa onda i lani u polufinalu Svjetskog prvenstva, tako da mi imamo kvalitetu i u stanju smo ih zaustaviti. Znamo koliko možemo i znamo da možemo proći i tu stepenicu te se plasirati u finale.

Optimističan stav

Odmah nakon četvrtfinala, koje je dobiveno veličanstvenom završnicom u trenutku kada smo bili na rubu ponora, zapisali smo, hrabro, netko će reći neodgovorno, da ova hrvatska momčad sada može otići daleko. Do kraja. Takav optimističan i entuzijastičan stav temeljimo kako na igri Barakuda, tako posebno baš na načinu kako je dobivena prethodna utakmica. Svojevrsna utakmica prekretnica, prijelomnica. Jedna od onih utakmica u kojima možda i niste toliko dobri, ima muke, ali onda stisnete, dobijete i kasnije odete do kraja.
– Može se i tako razmišljati, kamo sreće da to bude neka naša prijelomnica. Makar, ne mogu reći da i prije te utakmice četvrtfinala mi nismo znali da smo dobri i da nismo odigrali dobro. Sve dosad. Jesmo. Dobiti onu Grčku, koja je jako nezgodna… Dakle, mi smo već i prije pokazali i znali svoju kvalitetu, kvalitetu svakog našeg igrača. Opet, ako će od četvrtfinala naša forma krenuti još silovitije gore, a to baš ciljamo, tempiramo cijelo ljeto… Onda da, onda se četvrtfinale može pokazati takvom prekretnicom.

Marko, Andro i Ivan – odnosno Macan, Bušlje i Buljubašić – večeras će voditi veliku bitku na 2 metra sa srpskim centrima, iako bi osobno zapisao samo s jednim, ali taj je klasa – Duško Pijetlović. Bilo je teško i s crnogorskim, a kako li će tek biti danas.

Ovo se ne propušta

– Ma, crnogorski su centri, po meni, malo podcijenjeni. U redu, nisu na razini naših, ni blizu, nisu ni na razini srpskih, ali to su dva sjajna centra (Mišić i Spaić) koja igraju na rubu kontrafaula. Uz malu pomoć sudaca, oni mogu učiniti puno nereda. Malo su i “prljaviji” centri, a Srbi… Oni su na takvoj razini da ćemo se moći obraniti samo uz trud i koncentraciju na najvišoj mogućoj razini.

Što tu večeras, uopće, može odlučivati? Znamo, otrcano pitanje, ali kada se dva sastava, i igrači i treneri, znaju toliko dobro…

– U ovako jakoj utakmici može odlučivati igrač više i manje, pojedinačna kvaliteta kako vratara tako i genijalaca u napadu, a ima ih. U objema reprezentacijama – veli Macan.

El Clasico u vodi. Ovo se ne propušta. (jutarnji.hr)