Aktualno OG sada Ogulin

Najdužu pomrčinu Mjeseca u ovom stoljeću pratite sa stadiona NK Ogulin

U petak 27. srpnja 2018. dogoditi će se najduža pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću i biti će vidljiva iz naših krajeva. Naime, Mjesec će skoro točno proći sredinom Zemljine sjene, a trenutno se nalazi u apogeju (najdaljoj točki na putu oko Zemlje pa se giba sporije) pa će stoga potpuna pomrčina trajati 1 sat i 43 minute dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.
Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, a pritom je Mjesec obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Potpunom pomrčinom Mjeseca nazivamo pojavu kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu, pojava kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu naziva se djelomična pomrčina, ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu imamo pomrčinu u polusjeni.

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ova je pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (radi čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Mladi stronomi i svi zainteresirani ovu pojavu moći će pratiti sa pomoćnog  stadiona NK Ogulin, sutra od  22:00 sat. Organizator je Astronomska udruga Danica – Ogulin.

A mali astronomi i ostali zainteresirani mališani i sinoć su se okupili u Pučkom otvorenom učilištu, gdje im je Bruno Sušanj govorio o pomrčini mjeseca, ali i drugim temama koje su sa zanimanjem pratili.