Aktualno Županija

Županiji do kraja lipnja stiglo još 1.850 zahtjeva za legalizaciju – Najviše iz Ogulina, najmanje iz Slunja

Mogućnost da u dodatnom roku, do 30. lipnja, podnesu zahtjeve za legalizaciju svojih kuća i ostalih objekata u Karlovačkoj županiji iskoristilo je 1.850 vlasnika, što je gotovo devet puta manje nego u prijašnjim “valovima legalizacije”.

Upravnom odjelu za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije do kraja prošlog mjeseca zahtjeve su mogli predati stanovnici šireg karlovačkog područja, odnosno, okolnih općina – za sam grad podnosili su se Gradu – s kojeg su pristigla 264 zahtjeva, dok od prestala četiri grada u županiji prednjači Ogulin, s 527 podnijetih zahtjeva, iz Duge Rese su pristigla 443, Ozlja 463, a Slunja 153.

– To govori da su vlasnici nezakonitih objekata ipak detektirali potrebu ozakonjenja jer nelegalnost objekata izaziva daljnje probleme, a vlasnici su kroz legalizaciju ipak dobili mogućnost lakšeg ozakonjenja i provođenja jeftinijeg i bržeg postupka, kažu u Županiji.

Ipak, iako se o legalizaciji govori još od 2013., a zadnji rok za dostavu zahtjeva je spominjan već duže od godinu dana, po riječima pročelnice županijskog upravnog odjela Marine Jarnjević, usprkos tome i nakon 30. lipnja stizali su upiti upiti može li se i u srpnju podnijeti zahtjev.

– Rokovi su određeni zakonom i za sad ne postoje naznake za produženjem, stoga je sad na nadležnom upravnom odjelu da što prije provede sve preostale postupke legalizacije. Objekti, odnosno, nelegalnost građjevina ne podliježu nadleznosti županijskog upravnog odjela, osim ako ne postoji mogućnost izdavanja građevinske dozvole, o čemu se sve zainteresirane strane mogu informirati, već će o daljnjim postupcima odlučivati resorno Ministarstvo i nadležne inspekcije, napominju u Županiji.(KAportal)