Aktualno Županija

Tehnička škola kao centar kompetentnosti treba “dati krila” deficitarnim zanimanjima, ali i obnovi i uređenju Oružane

Tehnička škola Karlovac, nedavno imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektorima strojarstva, elektrotehnike i računarstva, trebala bi povećati interes za deficitarna zanimanja, pomoći tako i obrazovanju i gospodarstvu, ali i dugo priželjkivanoj obnovi i uređenju nekadašnje Oružane.

U školi će, preciziraju iz Županije, biti omogućeno provođenje praktičnih vježbi učenika, ali i drugih zainteresiranih, na najmodernijoj opremi i uređajima uz mentore educirane za njeno korištenje, atraktivno i suvremeno radno okruženje trebalo bi privući učenike na upis proizvodnih i deficitarnih zanimanja, a mogućnost korištenja CEKOM-a nadarenim i zainteresiranim učenicima u slobodno vrijeme i izvan obveznog školskog programa na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini omogućiti im da na osnovu svojih vještina, znanja i sposobnosti biraju kompetentna zanimanja. U Centru će i poduzetnici moći koristiti uređaje i opremu za potrebe njihovog redovnog poslovanja, odnosno istraživanja i razvoja, provodit će se u njemu teoretski i praktični dio obuke za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, stručno osposobljavanje i usavršavanje na modernoj opremi i uz dobro educirane predavače, pridonijet će i jačanju kulture stvaranja inovacija kod učenika, zaposlenika i inovatora u poticajnom i suvremeno opremljenom ambijentu, donijet će to i mogućnost sukreiranja programa izobrazbe za odrasle, sukladno potrebama poduzetnika, te model kontinuirane prilagodbe redovnih školskih programa u suradnji CEKOM (škola)-gospodarstvo u stručnim predmetima kako bi se uskladili obrazovni program s potrebama gospodarstva, a sve to onda i ojačalo konkurentnost poduzetništva.

– Cilj je poticanje upisivanja deficitarnih zanimanja kroz pružanje standarda škole korištenjem najmodernije opreme alata, uređaja i strojeva, uključivanje stručnjaka iz gospodarstva u kreiranje dijela nastavnog plana i programa strukovnih predmeta kao i sudjelovanje u izvođenju dijela praktične nastave, kažu u Županiji.

Sve planirano neće se održavati samo u prostorijama dodatno uređene i opremljene Tehničke škole, nego i u nekadašnjoj Oružani na Starom placu koja će obnovu dočekati upravo zahvaljujući centru kompetentnosti.

– U okviru sredstava koji su nam za odobrene sektore na raspolaganju u visini 30 milijuna kuna, po natječaju MRRFEU, a koji će biti objavljen u rujnu, prijavljujemo se za uređenje 1. i 2. kata Oružane kao i uređenje 1.600 m2 potkrovlja Tehničke škole. Tehnička škola postaje mjesto izvrsnosti obrazovanja u sektoru strojarstva, elektrotehnike i računarstva za Karlovačku županiju, Ličko-senjsku, Primorsko-goransku te Karlovačku županiju.