Aktualno Županija

I Karlovac u projektu koji “puca” na europsku nagradu za energetsku učinkovitost

 

Među šest hrvatskih gradova koji sudjeluju u REGEA-inu projektu koji je u utrci za europsku nagradu na području energetske učinkovitosti je i Karlovac.

Riječ je o IMPLEMENT-u, Improving Local Energy and climate policy through quality management and certification, temeljenom na sustavu certifikacije i upravljanja kvalitetom za gradove i općine, European Energy Award (EEA). U njemu je partner i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske REGEA, a provodi se u 30 gradova i općina, u četiri zemlje članice Europske unije: Hrvatskoj, Belgiji, Grčkoj i Poljskoj. Potporu u provedbi klimatskih i energetskih politika sudjelovanjem u programu ostvarit će šest gradova u Hrvatskoj: Velika Gorica, Jastrebarsko, Ivanić Grad, Zaprešić, Pregrada i Karlovac.

Projekt je financiran je u sklopu programa Obzor 2020 s 1,389.613 eura, cilj mu je jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave u provedbi akcijskih planova i strategija u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, provodit će se 48 mjeseci i za to će vrijeme partneri razviti međunarodni program upravljanja kvalitetom za provedbu lokalne klimatske politike u 12 regija, te uspostaviti sustav upravljanja kvalitetom i certifikacijski program.

– Tijekom razdoblja trajanja projekta 30 pilot općina dobit će smjernice za provedbu njihove energetske politike. Gradovi će procijeniti i planirati aktivnosti na šest područja djelovanja: razvoj i prostorno planiranje, javne zgrade i objekti, opskrba i zbrinjavanje, mobilnost, unutarnja organizacija te komunikacija i suradnja. Kao dio EEA procesa, energetski timovi, koji broje ukupno 300 ljudi, i vanjski savjetnici provjeravati će rad svih pilot gradova/općina sudionika IMPLEMENT projekta, kroz godišnje interne revizije. Ove će revizije rezultirati certifikatom i ovisno o stopi uspješnosti, dodijelit će se Eurpean Energy Award, kažu u REGEA-i. (kaportal.hr)