Aktualno Županija

Barilović gradi prvi vrtić i to EU novcem – Načelnik obećao useljenje za 20 mjeseci, ali već najavio i proširenje

– Barilović već godinama priprema i provodi EU projekte, a ovaj smo dugo iščekivali i sretni smo što ćemo ga ostvariti. Za 20 mjeseci imat ćemo uporabnu dozvolu i useliti djecu u vrtić, najavio je načelnik Barilovića Dražen Peraković na današnjoj konfernciji za novinare u Belajskim Poljicama, na mjestu gdje će biti izgrađen prvi vrtić u ovoj općini.

I to, po riječima ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić, vrtić za koji je 8 milijuna kuna Općina dobila iz EU fondova, na natječajima njenog i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

– Predviđa se da će to biti dostatno za izgradnju ovog vrtića. Zadovoljni smo što se gradovi i općine spremno javljaju na natječaje pa je 11 vrtića iz Karlovačke županije dobilo određena sredstva iz Ministarstva za demografiju, a iz Ministarstva poljoprivrede uz Barilović još tri općine i grada povukla su značajna sredstva, napomenula je Murganić, dodavši da su mjere za poboljšanje standarda i kapaciteta u vrtićima već sada pokazale rezultate.

Demografskoj obnovi trebale bi pridonijeti i one kojima se radno vrijeme vrtića usklađuje s potrebama roditelja, kao i veće rodiljne naknade, te povećanje broja korisnika dječjeg doplatka. Procjene su da će ova potonja povećati broj korisnika u Karlovačkoj županiji za 60 posto. No, sve mjere s državne razine ne mogu puno učiniti bez onih na lokalnoj. A Barilović, s besplatnim udžbenicima za osnovnoškolce, sufinanciranjem vrtićkog smještaja svojih mališana u drugim gradovima, besplatnim prijevozom srednjoškolcima, studentskim stipendijama… to dobro zna već godinama. Neće stati ni na gradnji ovog vrtića jer već planiraju njegovu dogradnju.

– Općina izdvaja 400.000 kuna godišnje za sufinanciranje smještaja djece u Dugoj Resi i Karlovcu. Njih je sada 55, ovaj vrtić ima kapacitet za 50 i kada ga izgradimo, imat ćemo višak djece koji neće moći primiti. Naravno da smo razmišljali o tome: ići ćemo u dogradnju i, sigurno, treće odjeljenje, rekao je Peraković.
A da je i lokacija za vrtić u Belajskim Poljicama, samo 5,5 kilometara od Karlovca i Duge Rese, mudro izabrana, ustvrdio je župan Damir Jelić.

– Nije u Bariloviću, nego ovdje, što govori o mudrosti vođenja politike. Sretan sam zbog više od 20 milijuna potpore vrtićima u Karlovačkoj županiji, to nam je jasna potpora da se otvara nova stranica i vjerujemo da će ona imati itekakav učinak na ostanak mladih ljudi i poboljšanje demografske slike u Karlovačkoj županiji, naglasio je Jelić.

Za izgradnju i uređenje vrtića u Karlovačkoj županiji iz Ministarstva će stići 23 milijuna kuna i to u Barilović, Dugu Resu, Generalski Stol, Karlovac, Krnjak, Lasinju, Ogulin, Rakovicu, Slunj, Vojnić i Žakanje. Novi vrtići, osim u Bariloviću, bit će izgrađeni u Krnjaku i Lasinju, dok će u ostalim mjestima biti uređeni i povećanih kapaciteta za smještaj djece. (kaportal.hr)