Aktualno Županija

Projekt zlatnog sjaja kakvog još nije bilo – “Zaželi” donosi u Karlovačku županiju 20 milijuna kuna, posao za 99 žena i skrb za 416 korisnika

– Ovaj projekt se može usporediti s medaljom zlatnog sjaja, jer ovakvog projekta na području naše županije još nije bilo. Projekt je ukupno vrijedan oko 20 milijuna kuna, a raspoređen je na društva Crvenog križa Ozalj, Duga Resa, Slunj, Ogulin, Karlovac i općinu Lasinja, odnosno Udrugu sv. Martin iz Pisarovine koja je partner. U sustav će ući 99 žena koje će brinuti za ukupno 416 krajnjih korisnika. Naši Crveni križevi su dobro organizirani i s punim povjerenjem mogu reći da će taj posao odraditi vrlo kvalitetno, a vjerujem da će ovi projekti opravdati svoju održivost, jer smo jedna od najstarijih županija – istaknuo je karlovački župan Damir Jelić na današnjoj tiskovnoj konferenciji koja je održana u prostorima dugoreškog Crvenog križa i na kojoj je predstavljen projekt zapošljavanja žena „ Zaželi“ za kojeg 85 posto novca stiže iz Europskog socijalnog fonda.

Od ideje do priprema za projekt proteklo je godinu dana, no rezultati su odlični, jer su za financiranje odobreni svi projekti uz maksimalno iskorištenu financijsku potporu, naglasila je Martina Marušić Britvec iz LAG-a Vallis Colapis koji je i osmislio projekte.

– Ovaj projekt osim što pomaže zaposliti teže zapošljive žene, bit će od velike pomoći krajnjim korisnicima, a isto tako značajna je financijska potpora u djelovanju Crvenih križeva i Udruge Sv. Martin, jer njihovi godišnji proračuni su manji od vrijednosti projekta. Mi kao LAG Vallis Colapis smo fokusirani na ruralni razvoj, ali smo detektirali da je iznimno bitno da budemo podrška organizacijama na našem području. Stoga vjerujemo da će kao rezultat ovog projekta biti dodatni ljudi koji će dobiti znanja o provedbi projekata, što će doprinijeti održivosti financiranja projekta, ali Crvenih križeva u narednom razdoblju – rekla je Britvec.

Gradsko društvo Crvenog križa Duge Rese djeluje već 47 godina na području Duge Rese i susjednih općina Barilović, Bosiljevo, Generalski Stol i Netretić. Zapošljavaju osam djelatnika, a godišnji proračun iznosi im oko milijun kuna. Pomoć u kući pružaju za ukupno 66 korisnika, organiziraju akcije dobrovoljnog darivanja krvi, prijevoz na dijalizu, prvu pomoć za auto škole i radne organizacije, ali i prate trendove u povlačenju sredstava od domaćih i europskih natječaja ne zapostavljajući svoju osnovnu djelatnost. Trenutno kao nositelji provode programe Pomoć u kući za starije, Mobilnost za starije, Dnevni boravak 60 plus, Jačanje kapaciteta pomoći u kući, te kao partner s HCK provode projekt paketa prehrane za središnju Hrvatsku.

– Na ocjenjivanju nam je EU projekt vrijedan oko 1,5 milijuna kuna pod nazivom „Zajedno za starije“ na tri županije. Za projekat „Zaželi“ prošli smo sve provjere i čekamo potpisivanje ugovora tijekom ovog mjeseca. Konačna vrijednost projekta „Zaželi“ za Dugu Resu iznosi 3,43 milijuna kuna, a njime ćemo zaposliti ukupno 18 osoba, od toga 15 geronto domaćica te tri osobe za vođenje projekta i izvještavanje. Konstantu njegu kroz ovaj projekt dobit će minimalno 60 potrebitih što uz postojećih 66 osoba koje imamo na skrbi, čini više od 130 štićenika. Naš moto i ključ uspjeha je da su prepreke tu da bi se svladale, a ta naša nastojanja prepoznata su na svim razinama i baš zato smo danas ovdje – istaknuo je Mario Biršić ravnatelj dugoreškog Crvenog križa.

Projekt „ Zaželi“ u Karlovačkoj županiji trenutno je u različitim fazama. Karlovački Crveni križ krenuo je prvi, 1. kolovoza startali su Ozalj i Ogulin, a uskoro bi ugovori trebali biti sklopljeni i za Dugu Resu, Slunj i Lasinju.(KAportal)