Aktualno Sport

Već prva utakmica nosi veliki ulog, Dalić izabrao početnih 11?

HRVATSKI START U LIGI NACIJA! SVJETSKI DOPRVACI NA TEŠKOM GOSTOVANJU U ŠPANJOLSKOJ Već prva utakmica nosi veliki ulog, Dalić izabrao početnih 11?

rvatska će večeras sa Španjolskom u Elcheu odigrati svoju prvu utakmicu Lige nacija, novog natjecanja u kojem smo smješteni u skupinu 4 prvog jakosnog razreda, a osim Španjolaca suparnici su nam u grupnoj fazi natjecanja Englezi. Španjolci su već uknjižili prve bodove, u subotu su na Wembleyju pobijedili Englesku 2:1. Španjolska i Hrvatska odigrale su šest međusobnih utakmica. Španjolci zasad vode 3:2, a jedna je utakmica završila neodlučeno. Susret možete pratiti na portalu Sportskih novosti UŽIVO od 20.45.
ŠPANJOLSKA – HRVATSKA (UŽIVO od 20.45)
ŠPANJOLSKA: De Gea – M. Alonso, S. Ramos, Nacho, Carvajal – Busquets – T. Alcantara, Saul Niguez – Isco, Asensio, Rodrigo

HRVATSKA: L. Kalinić – Pivarić, Mitrović, Vida, Vrsaljko – Brozović – Rakitić, Modrić – Perišić, Kovačić, Santini

Red je da na premijeri budu najugledniji, a Hrvatska gotovo da nije mogla smisliti prestižniji start u Ligi nacija. Ivan Santini predvodit će napad, njegova sedamnaestica na mjestu Mandžukićeve, Luka Modrić i Ivan Rakitić dirigirat će igrom. Vatreni sedmi put igraju protiv Španjolske, premijerno na njezinom tlu za bodove i idu po pobjedu. To će posebno istaknuti igrači koji iskazuju želju za novim velikim rezultatima nacionalne vrste.

No, doći na Pireneje i matirati La Roju u dvoboju za bodove, to mogu samo najveći frajeri i događa se vrlo rijetko. Nije zabilježeno već 15 godina. Za konačan domet u skupini već prva utakmica nosi veliki ulog, jer Luis Enrique krenuo je pobjednički na Wembleyju i ako bi Španjolska još jednom uzela tri boda, stekla bi zamah u kojem bi je teško bilo zaustaviti.

Natjecateljski, bod bi za Hrvatsku bio vrlo zgodan, pogotovo kad se zna da nema Lovrena, Rebića, Kramarića i Strinića.
Zlatko Dalić nije postavio imperativ rezultata, no rejting svjetskog doprvaka valjalo bi držati što uspješnije. Premda sa svakim rezultatom završni redoslijed ostaje otvoren.

Naći prvog napadača izbornik je označio najvažnijom zadaćom, velika je to prilika za centarfora Anderlechta Ivana Santinija, a tijekom utakmice mogao bi šansu dobiti i Marko Livaja.

Dalić je ovaj put sastav ostavio u sferi tajne, hoće li zaigrati Kovačić ili Pjaca? Što mora, barem dijelom utjecati na koncepciju igre.
Pojedini španjolski novinari vjeruju da će ovaj put njihov napad predvoditi Morata, međutim Rodrigo je u toj ulozi bio vrlo dobar na Wembleyju.

– Glavna borba će se voditi u sredini terena, moramo biti bolji i agresivniji nego protiv Portugala za pobjedu – konstatirao je izbornik.

– Napravili smo sjajne rezultate protiv najvećih suparnika, nismo se došli braniti nego da pokušamo pobijediti. Znam da u Elcheu nikad nisu poraženi, no rušimo sve tradicije pa ćemo probati i tu – dodao je Dalić.

Očekuje li presing Španjolske?
– Luis Enrique najavio je visoki presing, to su pokazali u velikom dijelu utakmice s Englezima, očekujemo to pred domaćom publikom jer nemaju što izgubiti. Moramo biti spremni na to.

Domagoj Vida igra

Potvrdio je da igra Vida.

– Poznavajući već njegov karakter, ako i bude malo bolno, vidjet ćemo što napraviti.

Drugačiji će biti sastav nego s Portugalom, za pojedina imena.

– Nemamo puno mogućnosti. Rekao sam da rezultat nije primaran, ali kad dođeš na takvu utakmicu moraš ići na rezultat, velikih promjena neće biti, no dat ćemo priliku nekima novima da smo načisto s kim možemo dalje. Bitne su nam kvalifikacije, ali bitna nam je i Liga nacija.
Španjolcima su Englezi sakrili loptu.

– Moramo biti agresivniji da se to i nama ne dogodi. I stajati bliže igračima, Španjolci sada igraju brže, okomitije, a imaju i neke igrače koji ulaze u prostor, prije svega mislim na Rodriga, ne čekaju loptu u noge.

Finale neću gledati

Svjetsko prvenstvo u Rusiji je iza nas, nova priče traži nove pothvate.

– Možda je djelovalo u Rusiji da sličimo Španjolskoj, ali Hrvatska sigurno ne kopira nikoga, igra na svoj način. Pokazali smo i karakter, imali i malo sreće, ali sreća prati hrabre. Finale nisam gledao, niti ću ga gledati ikada u životu. Idemo sada dalje – zaključio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić. (jutarnji.hr)